Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά κάπου-κάπου (κρυφο)κοιτάζει…

...πάντα προς την πλευρά των ισχυρών.

Αν είσαι ιδιώτης και προσφύγεις για υπόθεσή σου στον Αρειο Πάγο τότε για να μάθεις την απόφαση θα χρειαστεί να περιμένεις δύο μπορεί και τρία χρόνια. Τόσο κάνουν συνήθως να εκδοθούν οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Συνήθως. Διότι στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση βγήκε σε λιγότερο από ένα μήνα. Με ισχυρή πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ των funds. Οι Αρεοπαγίτες κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα  funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, αναμένεται να εκδηλωθεί ένα νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών. Ο Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος Δικηγορικου Συλλόγου Αθηνών για την απόφαση Αρείου Πάγου για τα funds: «Ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίκασε και σε πολύ συντομότερο εξέδωσε απόφαση. Αν ήταν υπόθεση ενός απλού Έλληνα πολίτη, θα έκανε 2-3 χρόνια για να παρθεί απόφαση»,είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

«Η υπόθεση δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου, κατά προτίμηση και με μεγάλη επίσπευση.

Έκλεισε ο φάκελος, δηλαδή πήγαν τα σημειώματα τα οποία περιείχαν 2.000 σελίδες και στις 30 Ιανουαρίου τα καταθέσαμε εμείς από τη μεριά μας και η άλλη μεριά οι τράπεζες και τα funds.

Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, οι 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8 – 9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση.

Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως».

«Ακόμα μου κάνει εντύπωση το γεγονός η Τράπεζα της Ελλάδος, έλεγε ότι αυτή η δυσλειτουργία που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου ,που έλεγε ότι τα funds δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε πλειστηριασμούς, οσονούπω θα τακτοποιηθεί και μάλιστα η Τράπεζα χρησιμοποιούσε τη φράση “θα ανατραπεί και θα διευθετηθεί”.

Που ήξερε η Τράπεζα της Ελλάδος τι θα πει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πριν δικάσει ;;

Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά», συνέχισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Θα βρεθεί άραγε κάποιος να απαντήσει υπεύθυνα σε όσα τονίζει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας;

Στο μεταξύ έγγραφα που, όπως γράφει, έχει στη διάθεση της η εφημερίδα το Documento αποκαλύπτουν ότι ο υιός του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, Eυάγγελος Ισιδώρου Ντογιάκος, είναι δικηγόρος, σύμβουλος του υπουργού Κώστα Καραμαλή και εκπροσωπεί ένα από τα funds και μάλιστα ίδιος υπογράφει κατασχετήριο, που επιδόθηκε σε εγγυητή δανείου την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα έγινε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Αρείου Πάγου, όπου 56 Ανώτατοι δικαστές ψήφισαν υπέρ των πλειστηριασμών και μόνον 9  καταψήφισαν. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης, ενώ εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει υπέρ των funds και των πλειστηριασμών, την ώρα που ο γιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρέχει δικηγορικές υπηρεσίες σε servicers που διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια».

Μάλιστα, πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η σύνδεση αυτή του υιού του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με τα funds, είναι ίσως και η εξήγηση στο γιατί, ενώ αρχικά επρόκειτο να ανέβει στην έδρα ο ίδιος ο Ανώτατος Εισαγγελέας, στη συζήτηση, που έγινε στο εν Ολομέλεια Δικαστήριο του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου, τη θέση του πήρε ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που επίσης τάχθηκε υπέρ των πλειστηριασμών.

Πως σας φαίνονται όλα αυτά; Γιατί μετά την έκδοση της απόφαση η κυβέρνηση… νίπτει τα χείρας της ως Πόντιος Πιλάτος, αρνούμενη να προχωρήσει σε μέτρα που θα εμποδίζουν (σε πρώτη φάση) τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας; Είπαμε, ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Αν τύχει όμως και αποκτήσει… ορατότητα, τότε το μόνο που κάνει είναι να (κρυφο)κοιτάζει προς την πλευρά των ισχυρών