Ληστέψανε μια τράπεζα και τι με νοιάζει εμένα*

Οταν μια τράπεζα πέφτει έξω πρέπει οι πολίτες να τη δια-σώζουν με τους φόρους τους. Οταν οι πολίτες πέφτουν έξω, η τράπεζα πρέπει να τους παίρνει το σπίτι…

Τι μάθαμε πριν από λίγες μέρες: Μα, ότι η ελβετική τράπεζα Credit Suisse βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και ότι η ελβετική κυβέρνηση έσπευσε να δια-σώσει διαθέτοντας κεφάλαια που ξεπερνούν τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πράγμα που είναι πολύ δίκαιο και ορθολογικό. Οταν μια τράπεζα πέφτει έξω πρέπει οι πολίτες να τη σώζουν με τους φόρους τους. Οταν οι πολίτες πέφτουν έξω, πρέπει η τράπεζα να τους παίρνει το σπίτι. Αυτό είναι το δίκαιο και το σωστό! Στην Ελλάδα το ζήσαμε και το ζούμε από το 2010 μέχρι τώρα. Κι όταν ακούμε τον κ. Σταϊκούρα να μας διαβεβαιώνει ότι οι νέες τραπεζικές χρεοκοπίες δεν θα επηρεάσουν τις τράπεζες στη χώρα μας, ανησυχούμε ακόμα περισσότερο.

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.Οικονομολόγοι επικαλούνται ως αιτίες την χρεωκοπία της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill που βρισκόταν υπό την σκέπη της και τη σειρά σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse να έχει χάσει το 83% της αξίας της.

Όλα βέβαια ξεκίνησαν και πάλι από την πρωτεύουσα του καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ήρθε η σειρά της CreditSuisse. Για προσέξετε τώρα κάτι όμορφες λεπτομέρειες: Την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν οι ρυθμιστικές αρχές βάλουν «λουκέτο» στην Silicon Valley Bank (SVB) και αναθέσουν τη διαχείρισή της στον FDIC, τα στελέχη της και ορισμένοι άλλοι σε κρίσιμες θέσεις έλαβαν τα ετήσια μπόνους τους για το 2022.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταφέρει η naftemporiki.gr η τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια παραδοσιακά καταβάλλει τα ετήσια μπόνους τη δεύτερη Παρασκευή του Μαρτίου, όπως είπαν στο CNBC άνθρωποι από το περιβάλλον της SVB, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Οι πληρωμές αφορούσαν εργασίες που έγιναν το 2022 και είχαν προγραμματιστεί αρκετές ημέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η καταβολή έγινε κανονικά, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση γνώριζε ότι η χρεοκοπία απέχει λίγες ώρες και ότι οι πελάτες, που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα θα δουν τα δικά τους μετρητά να δεσμεύονται  με κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε κανονικούς μισθούς των υπαλλήλων τους. 

Το μέγεθος των πληρωμών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί, αλλά τα μπόνους στην SVB ξεκινούν από περίπου 12.000 δολάρια για τους συνεργάτες και φτάνουν έως και τα 140.000 δολάρια για τα διευθυντικά στελέχη σύμφωνα με το Glassdoor.com. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε…

*Στίχοι από το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «Αντε και καλή τύχη μάγκες»

 

Γιώργος Αποστολόπουλος