To 57,3% των προπονητών σε 60 πρωταθλήματα… αντικαταστάθηκαν!

Σε σύνολο 840 συλλόγων, απ' άκρη σ' άκρη σ' όλο τον πλανήτη, οι 487 προχώρησαν, τη σεζόν 2022-23, σε αλλαγή προπονητή...

Η καρέκλα του τεχνικού σ έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο έχει χαρακτηριστεί “ηλεκτρική”. Γι’ άλλες πάλι διοικήσεις η αντικατάσταση του ανθρώπου, που αποφασίζει σε μία ομάδα, μοιάζει ως η “εύκολη” λύση. Όποια όψη του νομίσματος κι αν επιλέξει κάποιος να δει, ώστε να κρίνει και να συγκρίνει, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι σχετικά με το πόσο εύκολο είναι για κάποιον να προπονεί σε υψηλό επίπεδο. Η τελευταία, εβδομαδιαία έρευνα του CIES, του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού παρατηρητηρίου καταπιάστηκε με τον προπονητή σε 60 λίγκες απ’ όλες τις συνομοσπονδίες. Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπήκαν συνολικά 840 σύλλογοι από Ασία, Αφρική, Αμερική, Ωκεανία κι Ευρώπη με το συμπέρασμα που εξάγεται να είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, αλλά καθόλου ενθαρρυντικό για όσους επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο!

Το 57,3% των ομάδων που ερευνήθηκαν προχώρησαν την αγωνιστική σεζόν 2022-23 στην αντικατάσταση του προπονητή τους! Πάνω από ένας στους δύο προπονητές δηλαδή δεν κατάφερε να διατηρήσει το πόστο του. Από τα συνολικά 60 πρωταθλήματα που μελετήθηκαν, τα 43 είχαν ποσοστό πάνω από 50% σε αλλαγή προπονητή. Μεταξύ των 43 λιγκών και η ελληνική Super League όπου κατέγραψε ποσοστό 50% με τους 7 από τους 14 προπονητές που ξεκίνησαν την περασμένη χρονιά να μην καταφέρνουν να την τελειώσουν κιόλας. Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις ελληνικών ομάδων που αντικατέστησαν όχι μόνο μία, αλλά περισσότερες φορές τον προπονητή τους μέσα στη σεζόν. Αν δούμε μάλιστα τον αγωνιστικό τους απολογισμό θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μόνος πετυχημένος δεν μπορεί να κριθεί με την περίπτωση του Ολυμπιακού να καταγράφεται ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα». Εκτός των «ερυθρολεύκων» σε τουλάχιστον μία αλλαγή προπονητή προχώρησαν και έξι ακόμα ελληνικές ομάδες, οι: Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ιωνικός, Λαμία, Λεβαδειακός και ΝΠΣ Βόλος.

Σύμφωνα με την έρευνα του CIES, υπ’ αριθμόν 423 εβδομαδιαία, υπάρχει ένα πρωτάθλημα μεταξύ των 60, που μέτρησε ποσοστό 100% σε αλλαγή προπονητή. Ο λόγος για το πρωτάθλημα Τυνησίας με τις 16 ομάδες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία να αλλάζουν, ΟΛΕΣ, τουλάχιστον μία φορά τον προπονητή τους. Το… απόλυτο άγγιξαν οι και Βόσνιοι με τις 11 από τις 12 ομάδες να προχωρούν σε αντικατάσταση τεχνικού, ενώ την τριάδα της κορυφής κλείνουν οι ομάδες της Βόρειας Μακεδονίας με 10 από τις 11 να ανακοινώνουν τη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή τους μέσα στην αγωνιστική σεζόν 2022-23. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό της έρευνας, μόλις 9% που αντιστοιχεί σ’ ένα «διαζύγιο» συλλόγου με τεχνικό, καταγράφηκε στην μακρινή Ινδία, όπου μόλις η μία από τις 11 ομάδες αντικατέστησε τον προπονητή της. Άξιο αναφοράς και το «μικρό», μόλις 35%, για το μεσογειακό ταπεραμέντο, ποσοστό που κατέγραψαν οι διοικούντες τους ιταλικούς συλλόγους, μια και μόλις οι 7 από τους 20 που συμμετείχαν στην εφετινή Serie A δεν συνέχισαν με τον προπονητή με τον οποίο ξεκίνησαν την αγωνιστική χρονιά.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ!