CIES: Επενδύοντας στα ποδοσφαιρικά νιάτα

Δέκα μεταγραφικές περίοδοι, 800 σύλλογοι από τη μία έως την άλλη άκρη του πλανήτη κι αντικείμενο έρευνας ο χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας απόκτησης παικτών...

Η τελευταία εβδομαδιαία έρευνα που διεξήγαγε το CIES, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, κατατάσσει τις ομάδες ανάλογα με το μέσο όρο ηλικίας των αποκτηθέντων ποδοσφαιριστών που στελεχώνουν τη «μεγάλη» ομάδα κατά τη διάρκεια των τελευταία δέκα μετααγραφικών περιόδων, δηλαδή από την καλοκαιρινή του 2019 κι εντεύθεν. Πριν αναλύσουμε την κατάσταση στον παγκόσμιο, ποδοσφαιρικό χάρτη, ας ρίξουμε μια ματιά για όσα συμβαίνει στα του οίκου μας…

Ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το CIES, είναι η ομάδα που ποντάρει στους μικρότερους ποδοσφαιριστές με το μέσο όρο των μεταγραφών της, στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ίσα που ξεπερνά τα 26 έτη (σ.σ. 26,12 για την ακρίβεια)! Πολύ κοντά στον «Δικέφαλο του Βορρά» και στη δεύτερη θέση της λίστας ακολουθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες –επονομαζόμενες- ομάδες βρίσκονται στην 5η (ΑΕΚ με μ.ο. τα 26,52 έτη), 6η (Ολυμπιακός με μ.ο. επίσης τα 26,52 έτη), 10η (Άρης με μ.ο. τα 27,51 έτη) και 12η (Παναθηναϊκός με τον μέσο όρο ηλικίας απόκτησης ποδοσφαιριστών στις τελευταίες 10 μεταγραφικές περιόδους να αγγίζει τα 27,59 έτη).

Στα εκτός του οίκου μας ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα και στην πρώτη θέση της λίστας-δημιούργημα της τελευταίας εβδομαδιαίας έρευνας του CIES, φιγουράρουν οι Αυστριακοί της Red Bull Σάλτσμπουργκ με μέσο όρο ηλικίας τα 20,92 έτη, την ώρα που στην άλλη πλευρά της κατάταξης, αυτήν με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας απόκτησης παίκτη θα συναντήσουμε την Αλ Γκαράφα του Κατάρ με 30,27 έτη! Ένα άλλο μέλος του «γαλαξία» της Red Bull, η Μπραγκαντίνο κατατάσσεται δεύτερη (21,72 έτη), ενώ οι Βάσκοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο (21.90) συμπληρώνουν το βάθρο με λίγες ωστόσο αποκτήσεις παικτών, αφού οι περισσότεροι παίκτες τους προέρχονται απευθείας από την ακαδημία νέων.Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης η NK Μπράβο της Σλοβενίας, δύο ουκρανικοί σύλλογοι (Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Κιέβου), δύο από το Βέλγιο (Γκενκ και Σερκλ Μπριζ), ένας από τη Σουηδία (Έλφσμποργκ) και ένας από τη Σλοβακία (Ρούζομπεροκ).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά.