Κορυφαίος ο ΠΑΟΚ μεταξύ 900 συλλόγων απ’ όλο τον κόσμο!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα πρέπει να "τρίβει τα χέρια του" για το ποδοσφαιρικό του δημιούργημα, αν περιοριστεί στην τελευταία εβδομαδιαία έρευνα του CIES.

Αντικείμενό της αποτέλεσε η αποτελεσματικότητα των ποδοσφαιρικών συλλόγων στα σουτ, με το υλικό να’ ναι πολύ μεγάλο, 900 ομάδες από 54 λίγκες απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη γη, γεγονός που καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία του «Δικεφάλου του Βορρά»! Σύμφωνα, λοιπόν, με την νέα έρευνα, που διεξήγαγε το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, ο ΠΑΟΚ φιγουράρει πρώτος μεταξύ των πρώτων. Η μέτρηση στηρίχθηκε σε στατιστικό μοντέλο που εξηγεί το 78% των διαφορών στα γκολ που σημειώνονται ανά ομάδα (χωρίς τα πέναλτι) με βάση τρεις μεταβλητές: τον αριθμό των αναμενόμενων γκολ ανάλογα με την επικινδυνότητα των ευκαιριών που δημιουργούνται (χωρίς επίσης τα πέναλτι), τον αριθμό των σουτ στην εστία και συνολικά.

«Με 0,69 περισσότερα γκολ χωρίς πέναλτι από το αναμενόμενο ανά αγώνα, ο ΠΑΟΚ έχει την πιο θετική διαφορά σε απόλυτους αριθμούς, αντανακλώντας συνετές αποφάσεις στα σουτ, καθώς και ιδιαίτερα αποτελεσματικό τελείωμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα που δημοσίευσε το CIES. Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά και στην κατάταξη των υπολοίπων ομάδων της ελληνικής Super League είναι σαφές ότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, σε απόλυτους αριθμούς, είναι –τουλάχιστον- δύο φορές καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη του πρωταθλήματός μας με την αποτελεσματικότητα του δεύτερου Ολυμπιακού να βρίσκεται στο 0,30.

Η κατάταξη στην ελληνική Super League

+0.69 ΠΑΟΚ

+0.30 Ολυμπιακός

+0.22 Παναθηναϊκός

+0.13 Αστέρας Τρίπολης

+0.11 ΑΕΚ

+0.08 Βόλος

+0.04 Κηφισιά

+0.02 Άρης

+0.01 Λαμία

-0.03 Πανσεραϊκός

-0.05 ΠΑΣ Γιάννινα

-0.08 Ατρόμητος

-0.15 ΟΦΗ

-0.23 Παναιτωλικός

Την πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας, μετά τον ΠΑΟΚ, συμπληρώνουν η πορτογαλική Σπόρτιγκ Λισαβόνας (+0,59) και η ιταλική Ρόμα (+0,52). Οι Ρωμαίοι ξεπερνούν την Ίντερ και την Άρσεναλ στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ακολουθούν η Μπάγερν Μονάχου, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Βαλένθια.

Στην άλλη άκρη του πίνακα βρίσκεται με 0,63 λιγότερα γκολ από το αναμενόμενο ανά αγώνα, η Σίτι της Μελβούρνης, μπροστά από τέσσερις ιδιαίτερα αναποτελεσματικές ομάδες που προέρχονται από ισχυρά πρωταθλήματα, οι: Νις (-0,56), Λιόν (-0,49), Ράγιο Βαγιεκάνο (-0,48) και Μονπελιέ (-0,47).

Η Έβερτον και η Κολωνία είναι οι λιγότερο αποτελεσματικοί σύλλογοι από το big-5 της Ευρώπης, ενώ στην υπόλοιπη ήπειρό μας οι Γκο Αχέντ Ιγκλς στην ολλανδική Eredivisie, η Βιζέλα και η Μπενφίκα στην πορτογαλική Primeira Liga, καθώς και η Σαρλερουά στη βελγική Pro League καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά!