Να δούμε τι μας έχουν για μετά (τις εκλογές)…

Πρώτα θα τους ξαναψηφίσουμε (;) και μετά θα μας στείλουν τον οδυνηρό λογαριασμό.

Στις πρόσφατες εκλογές υπάρχουν νικητές και ηττημένοι Ωστόσο οι ερμηνείες για τη νίκη των μεν και την ήττα των δε, ποικίλλουν. Οι κρίσεις πολλές και διαρκώς αμφισβητούμενες. Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που δεν αμφισβητούνται. Επειδή βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε νέα εκλογική αναμέτρηση καλό θα είναι να μας πουν τα τρία μεγάλα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) τι από τα παρακάτω αμφισβητούν και πως σκέφτονται να τα αντιμετωπίσουν:

1).Όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών στο 2,6% (κόφτης) το 2024 (κάτω από το ρυθμό ανάπτυξης που η κυβέρνηση προβλέπει στο 3%, ενώ η Κομισιόν στο 1,9%).

2).Πάγωμα των τριετιών αύξησης των κατώτατων αμοιβών κατά 10%, τουλάχιστον για δύο ακόμη χρόνια. Θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% μεσοσταθμικά, σε ετήσια βάση. Καμία αναφορά σε αναδρομικότητα (έχουν παγώσει από το 2012).

3·Τερματισμός των μέτρων ενεργειακής στήριξης. Αν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά οι τιμές, θα δοθούν μόνο στους ευάλωτους.

4).Σταδιακή δημοσιονομική σύσφιξη (3,3 δις από το 2024), σε συνδυασμό με «μεταρρυθμίσεις» που μεταφράζεται σε συνέχιση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των πλειστηριασμών της ιδιωτικής.

5).Εισαγωγή συστήματος προκαταβολής φόρου και διεύρυνση της φορολογικής βάσης που σημαίνει να πληρώνουν ακόμη περισσότεροι Έλληνες, οπότε μείωση των αφορολογήτων ορίων καιπροκαταβολές φόρων).

6).Διατήρηση και διεύρυνση των εξουσιών της ΑΑΔΕ που ιδρύθηκε μετά το 3ο μνημόνιο και δεν ελέγχεται από το υπουργείο οικονομικών, ενώ πληρώνουμε όλοι εμείς τα έξοδα της – ως κάτι μοναδικό στον πλανήτη, όπως άλλωστε το Υπερταμείο.

7).Διατήρηση του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές και του ΕΦΚ που είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ.

 Τα παραπάνω είναι όροι απαράβατοι και συμφωνημένοι με τους δανειστές. Η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση που ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας αρχικά και του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί παρελθόν. Τώρα που κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του έρχονται οι περίπου ταυτόσημες επισημάνσεις όπως αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για να μας υπενθυμίσουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Στις κάλπες λοιπόν αλλά να έχουμε το νου μας. Θα πάμε σε αυτές με τα… κεφάλια μέσα ή θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε;

Βασίλης Αποστολόπουλος