Η παραίτηση Οικονόμου δεν είναι λύση

Το έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια ανέδειξε εκτός από την έλλειψη Κυβέρνησης και την έλλειψη Αντιπολίτευσης. ΤΟ 40% των πρόσφατων εκλογών δεν είναι κατοχυρωμένο στη Νέα Δημοκρατία!

Δεν έχουμε Κυβέρνηση! Το ακούω ολοένα και συχνότερα τελευταία. Αν κι η Κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα, επανεξελέγη για είμαι ακριβής, με ποσοστό 40%. Ακούω όμως, πως δεν έχουμε Αντιπολίτευση. Κι αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή είναι η πικρή αλήθεια. Με πρόσφατο παράδειγμα, για των λόγω μου το ακριβές,  το έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια υπό την ένοχη ανοχή της Αστυνομίας μας.

  Σύσσωμη η Αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Έτσι έμαθα πολλές δεκαετίες, από την ανατολή της ζωής μου, να το λέω. Δε θα αλλάξω τώρα, στην δύση της. Και να συμφωνήσω μαζί της. Να παραιτηθεί ο Γιάννης Οικονόμου. Πριν καλά, καλά μάθει που είναι οι τουαλέτες στη Υπουργείο του. Χωρίς αυτή η άγνοια του να του αφαιρεί ευθύνες.

  Και παραιτείται. Τι θα αλλάξει; Θα αναλάβει ένας άλλος Υπουργός από την ίδια Κυβέρνηση. Δε θα ξέρουμε εάν θα είναι καλύτερος από τον αλήστου πρόσφατης, μνήμης Νότη Μηταράκη ή τον τέως, υποθέτω για την ολοκλήρωση της σκέψης μου, Γιάννη Οικονόμου. Δηλαδή δε θα αλλάξει κάτι στην Αστυνομία. Στη δομή της, τη λειτουργία της, τα δεδομένα της και το προσωπικό της.

  Δεν είναι Αντιπολίτευση, να ζητάς κάθε φορά αδυναμίας της τη παραίτηση μελών της Κυβέρνησης. Αντιπολίτευση είναι αφ’ ενός να ρίχνεις φως στις σκοτεινές πτυχές του θέματος. Να αποκαλύπτεις αιτίες κι αίτιους. Να προτείνεις λύσεις. Και να εκφράζεις σοβαρές θέσεις.  

  Η παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου δεν είναι λύση. Δεν είναι θέση. Δεν είναι καν πρόταση.

   Η έλλειψη Αντιπολίτευσης είναι σκληρότερο πλήγμα για μία δημοκρατική κοινωνία από την έλλειψη Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση μπορεί να πέσει. Εάν η πτώση της θα αφήσει κενό στην διακυβέρνηση αυτής της κοινωνίας, σε συνδυασμό με το αίσθημα αυτοσυντήρησης των πολιτών, η Κυβέρνηση δεν πέφτει!

  Γι’ αυτό ανησυχώ ιδιαίτερα για την έλλειψη Αντιπολίτευσης. Και δεν την αποδίδω ούτε στην  «τρικυμία εν κρανίω» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη θερινή ραστώνη του Νίκου Ανδρουλάκη. Την αποδίδω στην απογοήτευση τους από το 40% της Νέας Δημοκρατίας.

  Αυτό πάντως, είναι λάθος της Αντιπολίτευσης. Το 40% δεν είναι κατοχυρωμένο στη Νέα Δημοκρατία. Είναι και λάθος της Κυβέρνησης εάν νομίζει πως είναι.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ