Τέλος τα ευχολόγια!

Η Frontex ζητά από την Ελλάδα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μετανάστευση, όχι μόνο δηλώσεις και ευχολόγια!

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), Hans Leijtens, προέτρεψε την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μετανάστευση και να μην μένει απλά σε «καλές δηλώσεις», δηλαδή σε ευχολόγια και υποσχέσεις.

 

“Θα μιλήσω στο αρμόδιο ελληνικό υπουργείο γιατί οι επιστροφές εν θερμώ δεν μπορούν να γίνουν, είναι παράνομες.

 Θα τους ρωτήσω: τι θα κάνετε; Πρέπει να εγγυηθώ ότι μετά από αυτόν τον διάλογο θα βρουν λύση”, τόνισε ο Leijtens ενώπιον της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI).

 

Ο Leijtens απάντησε έτσι στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας, Theresa Bielowski, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί το άρθρο 46 των κανονισμών του οργανισμού, που ισχύει για «παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που είναι σοβαρής φύσεως ή ενδέχεται να συνεχιστούν».

 

Η Frontex ήδη απείλησε την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο με αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα, αφού κατηγόρησε την Αθήνα για αδράνεια και επέκρινε τον χειρισμό πολλαπλών περιστατικών, όπως αυτό του αλιευτικού γεμάτο μετανάστες που βυθίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. ανοιχτά της Πύλου.

 

Ο Leijtens συνέχισε την παρέμβασή του διαβεβαιώνοντας ότι σκοπεύουν να δράσουν και «να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις για να βελτιώσουν την κατάσταση», καθώς και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επιδείξει πρόοδο.

 

Ο Πρόεδρος της DROI Udo Bullmann εξέδωσε μια δήλωση μετά την εμφάνιση του Leijtens στην οποία προέτρεψε τη Fortex να «αυξήσει τη δέσμευσή της για την ανθρωπότητα και τα δικαιώματα πάνω απ’ όλα».

 

«Το ανησυχητικό κύμα απωθήσεων από τις αρχές της Τυνησίας και της Λιβύης, καθώς και από κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων μεταναστών, προκαλώντας σοβαρή κακομεταχείριση και κατάφωρες παραβιάσεις», είπε ο Μπούλμαν.

Ο πρόεδρος του DROI τόνισε επίσης ότι είναι «πρωταρχικό» το γεγονός ότι ο οργανισμός τηρεί «σταθερά» τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τις συμβάσεις που προστατεύουν.