Ετοιμοι για όλα!

Οι Πολωνοί ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο: «Είναι το πιο λογικό πράγμα»

Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια. Ο Τόμεκ έχει εργαστεί ως πωλητής, μιλά πολλές γλώσσες και συνεχίζει τις σπουδές του, αλλά εν μέσω αυτού που θα μπορούσε να θεωρηθεί η κανονική ζωή ενός νεαρού Πολωνού, είχε χρόνο να εκπαιδευτεί για πόλεμο. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν, μου φαίνεται το πιο λογικό», απαντά για το κίνητρό του. Είναι ένας από τους πολλούς νέους εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν τον περασμένο χειμώνα στους στρατώνες της οδού Saperska στο Olsztyn, στη βορειοανατολική Πολωνία, όπου το 9ο Τάγμα Διοίκησης της 16ης Μεραρχίας Πεζικού διεξάγει εθελοντική βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Εκεί παίζεται το reveille στις πέντε και μισή το πρωί, υπάρχει σωματική εκπαίδευση και στις τάξεις για μετά το φαγητό να προχωρήσουμε σε προπόνηση σκοποβολής στο Morag ή προπόνηση τακτικής.

Ο Πολωνικός Στρατός προσφέρει στρατιωτικές εκπαιδευτικές συνεδρίες σε όλους τους πολίτες μεταξύ 18 και 65 ετών που το επιθυμούν. 17 μονάδες των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν οδηγίες στους πολίτες για το χειρισμό πυροβόλων όπλων, τη μάχη σώμα με σώμα, την ανάγνωση χαρτών και τις πρώτες βοήθειες. Η μόνη αποζημίωση που λαμβάνουν οι εθελοντές είναι ένα ζεστό γεύμα και ασφάλιση από πιθανά ατυχήματα, αν και πολλοί νέοι επιλέγουν να προχωρήσουν περαιτέρω και να εγγραφούν σε εθελοντική στρατιωτική θητεία, για την οποία λαμβάνουν μηνιαίο μισθό χίλια ευρώ, εκτός από ορισμένους φόρους , υποτροφίες σπουδών και προνομιακά δάνεια.

Για να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στην άμυνα σε περίπτωση πολέμου, πολλές δημόσιες υπηρεσίες παρέχουν επίσης στους υπαλλήλους τους βασική στρατιωτική εκπαίδευση. «Εάν συνέβαινε μια εθνική έκτακτη ανάγκη, τα Ταχυδρομεία θα ήταν υπεύθυνα για ορισμένα υλικοτεχνικά καθήκοντα, όπως η διανομή καρτών κινητοποίησης σε πολίτες, και για να εκτελέσουμε το έργο μας σε ένα πολεμικό περιβάλλον πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», διευκρίνισε. για παράδειγμα, εκπρόσωπος των Ταχυδρομείων, Daniel Witowski.

Τα Πολωνικά πανεπιστήμια που θέλουν να παρέχουν πρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση στους φοιτητές τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα Academic Legion, που υλοποιείται από κοινού από τα Υπουργεία Επιστημών και Εθνικής Άμυνας. Περίπου 5.000 μαθητές περνούν εθελοντικά από αυτό το πρόγραμμα ετησίως. Αν και η εκπαίδευση των πολιτών είναι προσανατολισμένη στην άμυνα, η πιθανότητα αποστολής Πολωνών στρατιωτών στο ουκρανικό μέτωπο γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη κάθε μέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι συμμετείχε στη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία ζητώντας να θεωρηθεί η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ ως μη κυβερνώμενη. «Θεωρώ ότι αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι πολύ απαραίτητο για οποιονδήποτε υπό τις παρούσες συνθήκες, μου φαίνεται προφανές», εξηγεί ο Tomek σχετικά με την ευκολία να περάσει κανείς από ένα από αυτά τα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε αυτής της γνώσης και «Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο το καλύτερο».

Η ρωσική απειλή

Το 83 τοις εκατό των Πολωνών πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια της χώρας τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα CBOS, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο. Σε αυτήν την ομάδα, το 40% απαντά «σίγουρα ναι» και το 43% δηλώνει την απάντηση «κάπως ναι». Μόνο το 13% των ερωτηθέντων επέλεξε την απάντηση «όχι» και το 4% είπε ότι ήταν δύσκολο να το μάθει. Αυτή η απειλή για την ασφάλεια του ατόμου γίνεται αντιληπτή πιο συχνά από τους ηλικιωμένους ερωτηθέντες (88% στους ηλικιωμένους έναντι 72% στους νεότερους) και από τους καλύτερα μορφωμένους (87% μεταξύ ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σύγκριση με 74% με πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση). . Το CBOS ρώτησε επίσης τους Πολωνούς για τη γνώμη τους σχετικά με μια πιθανή ένοπλη επίθεση από τη Ρωσία εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ τα επόμενα 3 έως 8 χρόνια και το 57% είπε ότι ήταν πιθανό (14% είπε ότι ήταν “σίγουρα πιθανό” και το 43% ότι ήταν “κάπως πιθανό” ). Μόνο το 32% θεωρεί ότι μια επίθεση αυτού του τύπου είναι απίθανη.

 

Για τον Damian Duda, ο πόλεμος έπαψε να είναι ποσοστό πιθανοτήτων πριν από μήνες και έγινε πραγματικότητα. Ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maria Curie-Skłodowska στο Λούμπλιν και επικεφαλής της εθελοντικής ιατρικής ομάδας σε αυτό το κέντρο, έχει δημιουργήσει μια ιατρική βάση στο Bakhmut, στο νότιο ουκρανικό μέτωπο, από την οποία μετακινείται για να σώσει τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες και να παρέχει πρώτη φροντίδα επί τόπου. Ασχολείται επίσης με την εκπαίδευση δημοσιογράφων και εθελοντών που πηγαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη. Για να χρηματοδοτήσει αυτή την ιατρική προσπάθεια, την οποία η χώρα του δεν μπορεί να συνεισφέρει επίσημα για να αποφύγει τον πόλεμο, δημιούργησε το ίδρυμα «Meanwhile», το οποίο υποστηρίζει την αγορά φαρμάκων και ένα κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτικών γιατρών. «Όλη η προσπάθεια είναι μικρή», λέει, «βλέπουμε άντρες που παλεύουν για εμάς να πέφτουν και αυτό μας οδηγεί να κάνουμε το ίδιο για αυτούς.