Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν γίνεται να θαφτούν κάτω από τη λάσπη της Θεσσαλικής γης

Προειδοποιήσεις που δεν λήφθηκαν υπόψη και έργα που εξαγγέλθηκαν και δεν έγιναν...

Του Βασίλη Πίσσα

H κλιματική κρίση είναι παρούσα και αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Οσα ζούμε εμείς με ακραία καιρικά φαινόμενα βροχόπτωσης, τα ζουν πολλές περιοχές στον πλανήτη τον τελευταίο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παντού υπάρχουν νεκροί. Αλλού υπήρξαν έγκαιρες ενημερώσεις για εκκενώσεις,  απαγόρευση κυκλοφορίας και των επαρκή σωστικά μέσα Μεταξύ των πολλών παράδοξων που συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα, είναι ότι οι άνθρωποι που επικαλούνται διαρκώς την κλιματική κρίση ως το αίτιο που ζούμε όσες καταστροφές ζούμε, δεν φαίνεται να την έχουν λάβει υπόψη στους σχεδιασμούς τους. Όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν αρχίσει καν να προσαρμόζονται σε αυτά τα νέα δεδομένα της κλιματικής κατάρρευσης που ζει όλος ο πλανήτης. Την ίδια ώρα, δεν θρηνεί όλος ο κόσμος τα θύματα που θρηνούμε στην Ελλάδα γιατί αλλού δεν αφιέρωσαν δεκαετίες στη διάλυση κάθε νόμου της φύσης -όπως αναπτύσσονταν οι πόλεις.

Δυστυχώς, όσοι γνωρίζουν μας προειδοποιούν για τρομερά ευρήματα όταν πέσει η στάθμη των νερών. Βλέποντας τα τελευταία χρόνια τις πλημμύρες στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό και με δεδομένες τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο κλίμα με μεγάλες και εκτεταμένες πυρκαγιές, ξηρασία και πρωτόγνωρες για τον μεσογειακό και ελλαδικό χώρο πλημμύρες αυτό που πρέπει να βάλουμε μπροστά είναι ένα συνολικό σχέδιο, που να μπορεί να είναι οικονομικά ανεκτό και να λαμβάνει υπόψιν τους περιορισμούς του δομημένου χώρου. Εδώ και χρόνια υπάρχουν απολύτως σαφή μοντέλα για τον κίνδυνο πλημμυρών στην Θεσσαλία. Για το που θα πλημμυρίσει, πόσο θα πλημμυρίσει από που θα πλημμυρίσει. Απλώς ακόμη και μετά τον «Ιανό» δεν έγιναν όλα τα απαραίτητα.

Στη χώρα μας τα έργα δεν είναι έργα. Δεν γίνονται για να κάνουν μια δουλειά. Γίνονται για να έχουμε «ανάπτυξη» δηλαδή να δουλεύουν οι εργολάβοι. Το αποτέλεσμα είναι σπατάλη πόρων χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα. Μετά τις πλημμύρες του Ιανού το 2002 υποτίθεται ότι διατέθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για έργα, εκ των οποίων 400 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά -τι έγινε με αυτά τα έργα, τι έγιναν αυτά τα χρήματα; Ο Πρωθυπουργός που ξαναπήγε στην Καρδίτσα μίλησε πάλι για αναποδιά ΄όπως είχε μιλήσει και το 2020 μετά τον «Ιανό» Τότε είχε υποσχεθεί αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν. Τώρα αντί να υποσχεθεί έπρεπε να απολογηθεί. Δεν το έκανε γιατί δεν ένιωσε την ανάγκη να το κάνει αφού ο επικοινωνιακός μηχανισμός εξακολουθεί να τον προστατεύει. Κάτω από τα εκατομμύρια τόνους λάσπης στη Θεσσαλία δεν γίνεται να θαφτούν και οι κυβερνητικές ευθύνες