«Ερυθρόλευκη» κυριαρχία στη Super League και διάκριση μεταξύ συλλόγων από 69 χώρες!

Δύο βουλγαρικές, μία σέρβικη, ο Ολυμπιακός και η Φέγενορντ εμφανίζονται ως οι πιο... κυριαρχικές ομάδες μεταξύ των συλλόγων από 69 πρωταθλήματα απ' όλο τον πλανήτη στη σεζόν 2023-24!

Αυτό προκύπτει από την τελευταία, εβδομαδιαία, έρευνα που διεξήγαγε το CIES Football Observatory, ευρύτερα γνωστό ως διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών, που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA. Τ’ αποτελέσματα αντλήθηκαν από την πλατφόρμα Wyscout και εστιάζουν στη μέση αναλογία απόδοσης των ομάδων, σε σύγκριση πάντα με τις υπόλοιπες του πρωταθλήματός τους, ενώ εξειδικεύονται σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς μέσα σε μία αναμέτρηση. Ο λόγος για το σουτ, το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, τον αριθμό των πασών και τις σωστές πάσες που εναλλάσσονται στο 1/3 του αντιπάλου, ουσιαστικά δηλαδή στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κυριαρχεί στο ελληνικό πρωτάθλημα καταγράφοντας μέσο όρο κυριαρχίας 2,90, αλλά συνάμα βρίσκεται και 4ος μεταξύ περίπου 1300 συλλόγων απ’ όλο το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, που “συμμετείχαν” στη συγκεκριμένη έρευνα. Η δεύτερη καλύτερη ελληνική ομάδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα είναι ο Παναθηναϊκός με μέσο όρο κυριαρχίας στο παιχνίδι του στο 2,02, ενώ έπεται η νταμπλούχος Ελλάδας, αλλά χωρίς ακόμα εντός έδρας νίκη κι ίσως αυτό να παίζει το ρόλο του στη συγκεκριμένη έρευνα, ΑΕΚ με μέσο όρο 1,97. Η πιο κυρίαρχη ομάδα στην εν εξελίξει ποδοσφαιρική σεζόν εμφανίζεται η βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας, με την… συμπατριώτισσά της Λουντογκόρετς ν’ ακολουθεί και τον Ερυθρό Αστέρα να συμπληρώνει την κορυφαία τριάδα. Πίσω από τον Ολυμπιακό, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα βρίσκεται η  Φέγενορντ (2,78).

Στην κορυφή της κατάταξης σε ό,τι αφορά στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα συναντάμε στην έρευνα την Μπάγερν Μονάχου (επικρατεί στο νήμα της κυριαρχίας της Μπάγερ Λεβερκούζεν), τη Νάπολι (μπροστά από την Ίντερ), την Παρί Σεν Ζερμέν (πριν από τη Λιλ), την Μπαρτσελόνα (πριν από τη Ρεάλ Μαδρίτης) και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι η οποία στην Premier League εμφανίζεται ως η πλέον κυρίαρχη. Καμία αντίρρηση σ’ αυτό, αλλά να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και η Τσέλσι – που κατατάσσεται 2η στη λίστα των αγγλικών ομάδων- δεν αντικατοπτρίζεται σε κανένα σημείο του βαθμολογικού πίνακα. Τουναντίον θα λέγαμε…

Εκτός Ευρώπης, οι καλύτερες αναλογίες καταγράφηκαν για δύο ομάδες της Pro League, του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας, που στο μεταγραφικό παζάρι είναι το πλέον ονομαστό, την Αλ Χιλάλ (2,29) και την Αλ Νασρ (2,13) – και την Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε του Ισημερινού (2,27). Η RB Μπραγκαντίνο (1,45) είναι επικεφαλής του πίνακα στη Βραζιλία, η Ρίβερ Πλέιτ (1,92) στην Αργεντινή, η CF Αμέρικα (1,60) στο Μεξικό και η RB της Νέας Υόρκης (1,39) στο MLS.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ