Η Δανία παρέλαβε ήδη τα πρώτα F-35

Η Δανία με τα αεροσκάφη της πέμπτης γενιάς θα αντικαταστήσει τα παλιά μαχητικά F-16 που θα τα δώσει στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας παρέλαβε με ανοιχτές αγκάλες τα πρώτα τέσσερα μαχητικά F-35A από τα 27 που παρήγγειλε στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin σε μια επιχείρηση κόστους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα αεροσκάφη παραγγέλθηκαν από την κυβέρνηση της Δανίας το 2016 για να αντικαταστήσουν σταδιακά τον στόλο των τριάντα F-16 Fighting Falcon, καθώς χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 40 χρόνια.

 

Η επιχείρηση αντικατάστασης θα διαρκέσει έως το 2027 και η δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών F-35 έχει προγραμματιστεί να φτάσει το φθινόπωρο του 2024 αντί για την επόμενη άνοιξη λόγω καθυστερήσεων λόγω προβλημάτων με τη διαμόρφωση των αναβαθμίσεων υλικού Tech Refresh 3 (TR-3), όπως αναφέρει το Defense 24.

 

Μάλιστα, εκτός από τα τέσσερα F-35 που βρίσκονται ήδη στη δανική βάση Skrydstrup, έδρα της Πολεμικής Αεροπορίας, η μικρή χώρα της ΕΕ έχει λάβει συνολικά 10 αεροσκάφη μέχρι σήμερα, έξι από τα οποία παραμένουν στην αεροπορική βάση Luke της Αριζόνα, προς υποστήριξη δραστηριοτήτων για την εκπαίδευση Δανών πιλότων.

Η εκπαίδευση Δανών πιλότων ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 και η πρώτη πτήση Δανού πιλότου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 με μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen παρέλαβε τα πρώτα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Skrydstrup στη νότια Γιουτλάνδη. «Μια νέα εποχή ξεκινά εδώ, εδώ προσγειώθηκε το πρώτο αεροσκάφος F-16 το 1989 και τώρα, μετά από 34 χρόνια, καλωσορίσαμε τα αεροσκάφη F-35», δήλωσε ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Άμυνας. Το F-35A έφτασε στη Δανία μετά από πτήση με ενδιάμεσο σταθμό στις Αζόρες με επικεφαλής τρεις Αμερικανούς πιλότους και έναν Δανό.

 

Τι θα κάνει η Δανία με τα παλιά της F-16

Πολλά από τα παλιά F-16 που θέλει να αποσύρει η Δανία προορίζονται για την Ουκρανία όπως ανακοίνωσε η δανική κυβέρνηση. Τουλάχιστον 19 από τα τριάντα vintage μαχητικά αεροσκάφη θα καταλήξουν στα χέρια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού το Πεντάγωνο δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση. Η προϋπόθεση για να παραδώσει η Κοπεγχάγη τα παλιά της F-16 στο Κίεβο ήταν να παραλάβει πρώτα τα πρώτα F-35. Οι εκτιμήσεις που έκανε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είναι ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τα πρώτα έξι F-16 θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ουκρανία. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και τεχνικού προσωπικού για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στη δανική βάση στο Skrydstrup.

 

Πολλές από τις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη το μαχητικό stealth της Lockheed Martin εκτός από τη Δανία περιλαμβάνουν την Αυστραλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Η Πολωνία, ο Καναδάς και η Ελλάδα έχουν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους. Η Ταϊλάνδη, από την άλλη, ζήτησε την αγορά των F-35 αλλά οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση πώλησης στη μικρή ασιατική χώρα.

 

Το Ισραήλ, για την τρίτη του μοίρα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς της τρίτης μοίρας των 25 αεροσκαφών F-35, αυξάνοντας τον στόλο του σε 75 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Όπως ανακοινώθηκε από το Ισραήλ, οι παραδόσεις αεροσκαφών στην τοπική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσουν το 2027, με ρυθμό τριών αεροσκαφών ετησίως, οπότε η τρίτη μοίρα θα είναι πανέτοιμη μέχρι το τέλος του 2035 μετά από δαπάνη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει την άμεση συμμετοχή της ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας στην κατασκευή του μαχητικού, κύριοι ανάδοχοι του οποίου είναι η Lockheed Martin και η κατασκευάστρια κινητήρων Pratt & Whitney.