Ισχυρή φωνή του ΠΑΣΟΚ. Ισχνή του ΣΥΡΙΖΑ. Αφωνία της ΝΔ!

Το αντικυβερνητικό μπλοκ στέρησε από την Κυβέρνηση ένα θρίαμβο. Δεν τον πέτυχε αυτή. Αποδοκιμάσθηκαν εκκωφαντικά οι επιλογές της σε 5 Περιφέρειες και στους 2 μεγαλύτερους Δήμους!

Όποιος δε φουσκώνει, δεν κινδυνεύει να σκάσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φούσκωσε ενόψει Αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι έσκασε στον Β’ γύρο τους! Ηχηρά τα ραπίσματα λοιπόν, στην Κυβέρνηση σε Περιφέρειες και στους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

  Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά έχασε εντυπώσεις. Σε ποσοστά, συγκριτικά με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, δεν έχασε. Έχασε εντυπώσεις για το έργο το οποίο (δεν) επιτέλεσαν οι εκλεκτοί του Μαξίμου. Έπαιξε μόνη της η Κυβέρνηση. Κι έχασε.

  Το debate απέφερε σημαντικά κέρδη στον Χρυσόστομο Δούκα. Δεν τον γνώριζαν στην πρωτεύουσα. Τον έμαθαν.

  Ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα, όπως και ο Κώστας Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν στηρίχθηκαν στο έργο τους, Στηρίχθηκαν σε κομματικά συμφέροντα.

  Στη Θεσσαλονίκη αποδοκιμάσθηκε ο Κώστας Ζέρβας κι επειδή δεν πιστώθηκε με έργο αλλά κι επειδή ο Στέλιος Αγγελούδης είχε στο ψηφοδέλτιο σημαντικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, με βαθιές ρίζες στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε τον Στέλιο Αγγελούδη αλλά τον εντάσσει στα κέρδη του.

  Όλοι οι αποτυχόντες υποψήφιοι, οι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ, σε Περιφέρειες και Δήμους, είχαν χαμηλότερα ποσοστά στο Β’ από τον Α΄ γύρο. Γεγονός το οποίο χρήζειμελέτης κι ανάλυσης.

  Πόντους κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον Χρυσόστομο Δούκα. Κι η πολιτική του ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ δεύτερη δύναμη πανελλαδικά του έδωσε πόντους.

  Η παρέμβαση του Λευθέρη Αυγενάκη ως υπουργού Γεωργίας, η οποία υπείχε μορφή πιέσεων, έβλαψε σοβαρά την υγεία της Κυβέρνησης στη Θεσσαλία.

   Η απουσία από την επικαιρότητα του Στεφάνου Κασσελάκη έκοψε πόντους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε δεν πίστευε στις ήττες της Κυβέρνησης, είτε δεν ήθελε, να πιστέψει σε νίκες του συνοδοιπόρου, επί του προκειμένου,  ΠΑΣΟΚ, είτε δεν είχε κάτι, να πει. Κι έφυγε για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Χρεώνεται με πολύ σοβαρό πολιτικό λάθος. Σοβαρό πολιτικό λάθος με βαριές, με σημαντικές επιπτώσεις. Σε τέτοια λαμπρή βραδιά για το αντικυβερνητικό μέτωπο ο Στέφανος Κασσελάκης έλαμψε δια της απουσίας του.

   Από χθες, κάθε πολιτική δύναμη έχει φωνή. Το ΠΑΣΟΚ την ισχυρότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ισχνότερη. Η ΝΔ κέρδισε 8 στις 13 Περιφέρειες. Ήτοι το 61% της χώρας. Εν τούτοις βγαίνει χαμένη επειδή στόχος της οι 13 Περιφέρειες. Και κερδισμένο το αντικυβερνητικό μέτωπο επειδή στόχος του ήταν η αποδοκιμασία των εκλεκτών του Μαξίμου.

  Μεταξύ μας πάντως, είναι λογική η επικράτηση του αντικυβερνητικού μετώπου. Και στις βουλευτικές εκλογές η Κυβέρνηση κοντά στο 40% πήρε. Στις αυτοδιοικητικέςμέτρησε κι η φθορά κι η αλαζονεία του Μαξίμου στις επιλογές του. Αυτά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ