Σε ξένα χέρια η μισή Πριμέρα

Μετά τους αγγλικούς και οι ισπανικοί σύλλογοι πωλούνται σε ξένους επενδυτές...

Άραβες, Ισραηλινοί, Μεξικανοί, Κινέζοι, γκρουπ από τη Σιγκαπούρη και Αμερικανοί έχουν αρχίσει να ξοδεύουν μέρος των περιουσιών τους για να επενδύσουν στη LaLiga. Επτά σύλλογοι της ισπανικής Primera βρίσκονται στα χέρια funds και μεγάλων ξένων επιχειρηματιών που έχουν γίνει οι πλειοψηφικοί μέτοχοι τους.

Όχι άδικα ο ισπανικός αθλητισμός είναι ελκυστικός για ξένους επενδυτές που διέθεσαν 2.17 δις ευρώ πέρυσι για τις ομάδες του και όλα δείχνουν ότι η ίδια τάση θα συνεχιστεί και φέτος. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν επενδυθεί 15 εκατομμύρια ευρώ σε ισπανικούς αθλητικούς συλλόγους, με βασικό πρωταγωνιστή την Μαγιόρκα.

Ο σύλλογος των Βαλεαρίδων βρίσκεται στα χέρια της ACQ Legacy Partners, μιας αμερικανικής εταιρείας για την οποία πολύ λίγα είναι γνωστά και έχει αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 14,7 εκατομμύρια. Ωστόσο, η Μαγιόρκα δεν υπήρξε πρωτοπόρος. Η Βαλένθια ήταν ένας από τους πρώτους συλλόγους που πέρασαν σε ξένα χέρια. Το 2014, ο επιχειρηματίας Πίτερ Λιμ ξόδεψε 100 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το 70% των μετοχών και τώρα, εννέα χρόνια αργότερα, ο εκ Σιγκαπούρης μεγιστάνας ελέγχει το 90,5% του συλλόγου μέσω της εταιρείας του Meriton Holdings Limited. Το 2016, η οικογένεια Πότζο πούλησε τις μετοχές της στη Γρανάδα και από τότε ο σύλλογος ανήκει στον Κινέζο επιχειρηματία Γουάνγκ Λιζάνγκ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει αρκετούς μετόχους, από τον όμιλο Wanda έως τον ισραηλινό Ιντάν Οφέρ, ο οποίος κατέχει το 27,8% των μετοχών, σύμφωνα πάντα με το Εμπορικό Μητρώο. Το 2019, ο Σαουδάραβας μεγιστάνας Tουρκί Αλ Σεϊχ ανέλαβε τον έλεγχο της Αλμερία. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, στη μέση της πανδημίας, ο όμιλος City Football Group —μια εταιρεία χαρτοφυλακίου υπό την ηγεσία του Abu Dhabi United Group— αγόρασε το 47,8% των μετοχών της Τζιρόνα, καθιστώντας τον πλειοψηφικό μέτοχο. Επιπλέον, η Σεβίλη έχει την υποστήριξη των αμερικανικών κεφαλαίων μέσω της 777 Partners.

Ως τελευταίο περίεργο ιδιοκτησιακό στην Ισπανία γεγονός, νωρίτερα αυτό το μήνα η Μπέτις πούλησε την ομάδα μπάσκετ της στον μεξικανικό όμιλο Xoy.