Γιατί οι Άγγλοι διαιτητές αναζητούν επιπλέον εισόδημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Κι όμως στην Αγγλία δεν πληρώνουν τόσο καλά όσο νομίζετε...

Ένας διαιτητής στην Ισπανία μπορεί να κερδίσει έως και 300.000 ευρώ ετησίως. Ένας Άγγλος κερδίζει περισσότερα από 80.000, σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερα. Οι «πρεμιέρι διαιτητές» αναζητούν έξτρα μισθό μέσα στην εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια διαμάχη από την περασμένη εβδομάδα άνοιξε τη συζήτηση. Είναι συμβατό; Τα αραβικά συμφέροντα ενδέχεται να επικαλύπτονται στον ανταγωνισμό.

 

Μια μέρα πριν το Τότεναμ-Λίβερπουλ, ο Ντάρεν Αγγλία και ο Νταν Κουκ, που έπρεπε να διευθύνουν το VAR για εκείνον τον αγώνα, επέστρεφαν με αεροπλάνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί είχαν διαιτητεύσει έναν αγώνα μεταξύ Sharjah και Al-Ain την Πέμπτη, δηλαδή δύο μέρες πριν έπρεπε να ταξιδέψουν στο Stockley Park, στο Λονδίνο, για να παρακολουθήσουν τον σημαντικότερο αγώνα της ημέρας.

 

Λάθος χωρίς κριτική

Αυτό που συνέβη σε εκείνη την καμπίνα στα περίχωρα του Λονδίνου είναι πλέον ιστορία της Premier League. Στο 34ο λεπτό, με τη Λίβερπουλ να έχει πέσει με έναν παίκτη, ο Λουίς Ντίαζ κορυφώνει την αντεπίθεση με ένα υπέροχο γκολ. Ο βοηθός διαιτητής του αγώνα σήκωσε γρήγορα τη σημαία και το απέκλεισε για οφσάιντ. Ο Κολομβιανός δεν διαμαρτυρήθηκε καν για την ενέργεια υπερβολικά.

 

Οι πρώτες επαναλήψεις έφτασαν στο press box. Χωρίς να χαράσσονται γραμμές, η αίσθηση ήταν ότι ήταν νόμιμος στόχος. Ένας θαυμαστής, κοντά στα site των δημοσιογράφων, πλησίασε και ρώτησε. «Θα το αναθεωρήσουν, είναι σε ρυθμιστική θέση», απάντησαν. Αλλά χωρίς σχεδόν χρόνο για να τελειώσει η ποινή, το οφσάιντ επιβεβαιώθηκε και ο Σάιμον Χούπερ, ο διαιτητής, προέτρεψε την Τότεναμ να συνεχίσει το παιχνίδι.

 

Είχαν περάσει μόλις 30 δευτερόλεπτα και οι πίνακες αποτελεσμάτων βίντεο του γηπέδου έδειχναν ακόμα το σημάδι ότι το παιχνίδι επανεξεταζόταν.

 

Ασυνήθης. Κάτι είχε συμβεί. Κάτι είχε πάει στραβά. Εν τω μεταξύ, η τηλεόραση δεν έδειξε τις γραμμές που έκριναν με ακρίβεια αν ο Ντίαζ ήταν οφσάιντ ή όχι. Άλλο ένα σφάλμα VAR, όχι το πρώτο, αλλά ένα από αυτά που επρόκειτο να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση. Ακόμη περισσότερο από ό,τι όταν η Άρσεναλ, την περασμένη σεζόν στη μέση της κούρσας του πρωταθλήματος, έχασε δύο πόντους επειδή το VAR έδωσε στον Μπρέντφορντ ένα παράνομο γκολ, αφού ήταν λάθος παίκτης όταν έπρεπε να πάρει τις γραμμές.

 

Αυτό που συνέβη στην καμπίνα του Stockley Park είναι μια από τις μεγάλες αποτυχίες της τεχνολογίας. Εκεί, η Αγγλία είδε το παιχνίδι, ζήτησε από τον χειριστή να το επαναλάβει και έκρινε ότι ήταν νόμιμος στόχος, αλλά έκανε λάθος.

 

Δεν κατάλαβε ότι είχε κληθεί οφσάιντ στο γήπεδο, πίστευε ότι είχε δοθεί ως νόμιμος στόχος, οπότε λέγοντας «Πλήρης έλεγχος», επιβεβαίωσε το οφσάιντ.

 

Πλήρης σύγχυση

Στο γήπεδο δεν ήξεραν τι είχε συμβεί παρά μόνο μετά τον αγώνα. Η Αγγλία δεν ζήτησε καν από τον Κουκ δεύτερη γνώμη και ήταν ο Κουκ που, με τον αγώνα ήδη να συνεχιστεί, προσπάθησε να σταματήσει ξανά τον αγώνα και να σκοράρει, αλλά ήταν πολύ αργά. Το πρωτόκολλο ορίζει ότι από τη στιγμή που το παιχνίδι ξαναρχίσει, δεν υπάρχει επιστροφή. Μια αρχαϊκή απόφαση μέσα σε μια τεχνολογία που είναι πρακτικά στα σπάργανα.

 

Είναι αδύνατο να αποδοθεί το σφάλμα 100% σε πιθανή κόπωση που προκλήθηκε από την Αγγλία και τον Κουκ, οι οποίοι βρίσκονταν σε πτήση από τη Μέση Ανατολή 48 ώρες νωρίτερα, αλλά ανοίγει τη συζήτηση στην Αγγλία σχετικά με το εάν αυτές οι «ελεύθερες επαγγελματίες» θέσεις εργασίας πρέπει να είναι ή όχι τακτοποιημένα.των διαιτητών.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι Άγγλοι διαιτητές δεν είναι αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα στην Ευρώπη, αντιθέτως. Ο Ισπανός Mateu Lahoz κέρδισε περισσότερα από 300.000 ευρώ το 2022, ενώ ένας διαιτητής Premier κερδίζει από 38.500 λίρες έως 42.000 λίρες ετησίως – ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία -, συν επιπλέον 1.150 λίρες ανά αγώνα. Το ανώτατο δεν ξεπερνά τις 70.000 λίρες -80.771 ευρώ-.

 

Οι καλύτεροι παίκτες και τώρα οι κορυφαίοι διαιτητές

Πρωταθλήματα όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία παίζουν εδώ, ειδικά η τελευταία, η οποία δεδομένης της επιτυχίας που είχε με την πρόσληψη ποδοσφαιριστών, θέλει τώρα να έχει και τους καλύτερους διαιτητές.

 

Το πρόβλημα? Όχι μόνο η κούραση, αλλά και οι συνέπειες που η Αγγλία, ο Κουκ και ο Μάικλ Όλιβερ, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους, μεταξύ άλλων, αποφασίζουν να πάνε σε αυτές τις χώρες για να επωφεληθούν. Επειδή ο σεΐχης Μανσούρ, πρωθυπουργός των ΗΑΕ, είναι ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, εκτός από τον Khaldoon Al-Mubarak, πρόεδρος της City, είναι στο συμβούλιο των μετόχων της εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, η οποία, περιέργως, είναι ο κύριος χορηγός της πρωτάθλημα της χώρας.

 

Οι σύνδεσμοι συνεχίζονται στη Σαουδική Αραβία, όπου ο Χάουαρντ Γουέμπ, ο κύριος ηγέτης του PGMOL, εργάστηκε για αρκετά χρόνια για τη Σαουδική ομοσπονδία.

 

Ο Γουέμπ, ο οποίος διαιτήτευσε τον τελικό μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, επέτρεψε στον Μάικλ Όλιβερ να διευθύνει, για παράδειγμα, τη μονομαχία μεταξύ Αλ-Νασρ και Αλ-Χιλάλ τον Απρίλιο, εκτός από το ότι άνοιξε την πόρτα για την αγγλική διαιτησία στην Ελλάδα. .

 

Η σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τον Πρωθυπουργό δεν τελειώνει φυσικά εκεί, αφού το PIF, το επενδυτικό ταμείο από τη Σαουδική Αραβία, είναι ο ιδιοκτήτης της Newcastle United.

 

Θέματα ακεραιότητας

Αυτό ανοίγει μια σειρά ζητημάτων ακεραιότητας κατά τη λήψη πληρωμών από χώρες με συνδέσμους με ομάδες της Premier League, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν η PGMOL και η Premier League και ανησυχούν ήδη.

 

Δημοσιεύοντας τον ήχο του ακυρωθέντος γκολ εναντίον του Luis Díaz, η PGMOL διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την FA για να αναθεωρήσει την πολιτική της να επιτρέπει στους διαιτητές να εργάζονται εκτός των ημερομηνιών της FIFA ή της UEFA.

 

Ίσως μια από τις λύσεις, αντί να απαγορεύονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες μιας ομάδας που αντιμετωπίζει παράπονα και επικρίσεις κάθε εβδομάδα και που κινδυνεύει με εξαφάνιση, ειδικά στις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Επειδή οι διαιτητές ποδοσφαίρου βάσης είναι συνηθισμένοι σε λεκτικές και σωματικές επιθέσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές απεργίες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν σταματά να μεγαλώνει και που κάνει τον διαιτητή να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο επάγγελμα. Ακόμη περισσότερο όταν η Μέση Ανατολή σου χτυπά την πόρτα.