Ο Άγιαξ πελαγοδρομεί, αλλά οι ακαδημίες του… αριστεύουν

Το ποδόσφαιρο σαν τη ζωή, κάνει κύκλους. Εχεις τα "πάνω" σου και τα "κάτω" σου. Πότε στο ζενίθ και πότε στο ναδίρ. Πάρτε τον πιο γνωστό ποδοσφαιρικό "Αίαντα" για παράδειγμα!

Κοιτάς τη βαθμολογία της Eredivisie και «τρίβεις τα μάτια σου». Δεν είναι και το πλέον σύνηθες να βλέπεις τον Άγιαξ προ-τελευταίο (!), 17ο σε σύνολο 18 ομάδων με απολογισμό μόλις μία νίκη σε 7 αναμετρήσεις… Κι όμως αυτή η ομάδα έχει όλο το μέλλον μπροστά της και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση απόλυτα λογική! Τη δίνει το CIES, το διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ στην τελευταία του, εβδομαδιαία έρευνα. Συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και κατάρτισε λίστα με τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ακαδημίες σ’ όλο τον πλανήτη.

Πολύ καλά καταλάβατε… Ο Άγιαξ είναι ο κορυφαίος όλων καθώς είναι η ομάδα που έχει εκπαιδεύσει τους περισσότερους παίκτες – οι οποίοι πρέπει να  έχουν μείνει στον σύλλογο για τουλάχιστον τρία χρόνια στην ηλικία μεταξύ  15 και 21 ετών- που δραστηριοποιούνται σε 48 από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Ένα από τα 48 πρωταθλήματα που αναλύθηκαν είναι και το ελληνικό, το οποίο όμως δεν κατάφερε να… στείλει εκπρόσωπο σ’ αυτή τη λίστα με τους 104 συλλόγους απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στην έρευνα του CIES, ότι το δείγμα περιλαμβάνει παίκτες που ήταν παρόντες την 1η Οκτωβρίου στην πρώτη ομάδα των συλλόγων που αναλύθηκαν. Επιπλέον, έπρεπε να έχουν ήδη παίξει σε αγώνες εγχώριου πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν ή, αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, να έχουν παίξει αγώνες σε πρωταθλήματα ενηλίκων σε καθένα από τα δύο προηγούμενα (δεν περιλαμβάνονται οι Β ομάδες). Ο δεύτερος και ο τρίτος τερματοφύλακας λήφθηκαν υπόψη σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο Άγιαξ προηγείται της κατάταξης με 86 παίκτες, μπροστά από τη Μπενφίκα (85)  και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (83), ενώ οι Ουρουγουανοί της Ντεφενσόρ (82-4η θέση) βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα μεταξύ μη ευρωπαϊκών ομάδων μπροστά από την Μπόκα Τζούνιορς (81-5η) και τη Ρίβερ Πλέιτ (79-7η). Ο Άγιαξ έχει επίσης την υψηλότερη βαθμολογία στον σταθμισμένο δείκτη προπόνησης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το αθλητικό επίπεδο των παικτών. Η ολλανδική ομάδα προηγείται της Μπενφίκα και της Μπαρτσελόνα, με την Μπόκα Τζούνιορς να οδηγεί τον πίνακα των μη ευρωπαϊκών συλλόγων μπροστά από τη Ρίβερ Πλέιτ. Δύο ουκρανικές ομάδες (Ντιναμό Κιέβου και Σαχτάρ Ντόνετσκ) και μια κροατική ομάδα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ) βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις του σχετικού πίνακα.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τέσσερις υποκατηγορίες πρωταθλημάτων: το ευρωπαϊκό big-5, με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη θέση (44 παίκτες),  31 κορυφαίες κατηγορίες ομοσπονδιών της UEFA, με τον Άγιαξ στην κορυφή (84), 11 αμερικανικά πρωταθλήματα, με πρώτη τη Ντεφενσόρ (70),  καθώς και έξι ασιατικά πρωταθλήματα, με τους Κινέζους της  Σαντόνγκ Ταϊσάν να βρίσκονται στην κορυφή (37).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά!