Ερχονται οι Ιταλοί για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ξεπουλάει στην Ιταλία μέρος της δημόσιας περιουσίας η Ελλάδα

Το ιταλικό press agency “mobilita news” Αναφέρει για το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων των επόμενων χρόνων από την χώρα μας και σημειώνει το ενδιαφέρον Ιταλικών εταιρειών Ιταλικών εταιρειών να μπούν στο παιχνίδι

Το δημοσίευμα αναφέρει·

«Η Ελλάδα ετοιμάζει το μεγαλύτερο ετήσιο σχέδιο ιδιωτικοποίησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Στόχος είναι η αναπλήρωση των δημοσίων ταμείων με τη διάθεση ορισμένων κρατικών μετοχών αξίας 20 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια. Η λίστα περιλαμβάνει: μερίδιο στην εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίου Αθηνών, δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, μετοχές σε λιμενικές και ενεργειακές εταιρείες.

Ιταλικές εταιρείες μελετούν πιθανές εξαγορές!

«Τα πάνω από 5 δισ. ευρώ που ορίστηκαν για το 2024 θα αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσό που συγκεντρώθηκε από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα μόνο έτος. Το ποσό περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισ. από τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ενός δρόμου με διόδια 658 χιλιομέτρων που βρίσκεται στο Βορρά. Στο ημερολόγιο υπάρχουν δύο άλλες εργασίες μεγάλης κλίμακας: η πώληση του 30% του αεροδρομίου της Αθήνας μέσω δημόσιας πρότασης και η μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός περιφερειακού στην περιοχή της Αθήνας μήκους 70 χιλιομέτρων», εξηγεί ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου).

Ενόψει του καθορισμού των διαγωνισμών, πολλές ιταλικές εταιρείες μελετούν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει ο όμιλος Mundys (τομέας υποδομών, μεταφορών και κινητικότητας), ο όμιλος Gavio (logistics, interports και τερματικοί σταθμοί λιμένων), ο όμιλος Msc (logistics και θαλάσσιο φορτίο).

Από τώρα έως τις αρχές του έτους, το κοινό των πιθανών ιταλικών και διεθνών ενδιαφερομένων θα αυξηθεί, με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων και άλλων εταιρειών έτοιμων για διεθνή επέκταση. Μέχρι το τέλος του 2023, η Αθήνα σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση μεριδίου 67% στο λιμάνι της Λαυρίου και να υποβάλει προσφορές για μαρίνες στο νησί της Κέρκυρας και στον Κορινθιακό Κόλπο»