«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το Κοζλοντούι»

Η Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρονται να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τους νέους αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ.

Σύμφωνα με το «balkangreenenergynews»:

«Η Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρονται περισσότερο για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας από τους δύο αντιδραστήρες που θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι παρά για επενδύσεις στο έργο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ.

H Westinghouse Electric Co. πρόσφατα υπέγραψε μνημόνια ΜΟU με πιθανούς προμηθευτές και εργολάβους στη Βουλγαρία και το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις ενέκρινε αύξηση κεφαλαίου του NPP Kozloduy – New Build κατά 500 εκατομμύρια λέβα (255 εκατομμύρια ευρώ). Μετά από αυτή την κίνηση, ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ διευκρίνισε ότι το σχέδιο είναι να προστεθεί ένα όγδοο μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό μετά την ολοκλήρωση του block 7, το αργότερο το 2035.

Ο AP1000, που σχεδιάστηκε από την Westinghouse, είναι ένας ευέλικτος αντιδραστήρας, εξήγησε σε συνέντευξή του στο Euractiv. Η ονομαστική του χωρητικότητα είναι 1,15 γιγαβάτ, αλλά η ισχύς λειτουργίας μπορεί να μειωθεί εάν χρειαστεί και γρήγορα, ακόμη και στα 700 μεγαβάτ μόνο, τόνισε ο Ντένκοφ. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό στο πλαίσιο της ανάγκης για εξισορρόπηση ηλιακών και αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Το μπλοκ 8 θα εγκατασταθεί στο ίδιο σημείο και η βουλγαρική κυβέρνηση ήδη ξεκινά τη διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Ντενκόφ. Το σχέδιο για τους δύο νέους αντιδραστήρες είναι να παράγουν ενέργεια βασικού φορτίου ενώ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα καταργούνται σταδιακά. Προβλέπεται ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2038.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα απόκτησης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντένκοφ εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια και πρόσθεσε ότι πρέπει να υιοθετηθεί το μοντέλο των συμβάσεων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία. Πρέπει όμως να αποφασίσουν τι θα τους ήταν πιο βολικό -όπως κι εμείς, τι είναι πιο κερδοφόρο για εμάς- αν θα μπουν στο έργο ως επενδυτές ή θα έχουν σταθερές συμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Απ’ ό,τι ακούω, φαίνεται ότι η δεύτερη από αυτές τις δύο επιλογές τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά οι συνομιλίες είναι ανοιχτές», είπε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα μέσα του μήνα, η Βουλγαρία εισήγαγε φόρο στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, ο οποίος θα επηρεάσει τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούλιο, ο Ντένκοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα ενδιαφέρεται να επενδύσει σε νέους αντιδραστήρες. Τότε, είπε επίσης ότι η δεύτερη επιλογή θα ήταν μια εικοσαετής σύμβαση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Westinghouse ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης ΜOU με πιθανούς προμηθευτές στη Βουλγαρία

 

Η βουλγαρική κυβέρνηση επέλεξε τη Westinghouse πριν από τέσσερις μήνες για την ανάπτυξη του κύριου μηχανικού σχεδιασμού (FEED) για τη Μονάδα 7. Η συμφωνία ακολουθεί την υπογραφή δεκαετούς σύμβασης με την αμερικανική εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων στην υπάρχουσα Μονάδα 5 του Κοζλοντούι.

Τον Αύγουστο, η Βουλγαρία πρότεινε στη Σλοβενία ​​να συμμετάσχει στο έργο νέων αντιδραστήρων στο εργοστάσιο κοντά στην πόλη Kozloduj του Δούναβη, στα βορειοδυτικά της χώρας. Δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία και τέσσερις έχουν αποσυρθεί από το δίκτυο μέχρι στιγμής. Το έργο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Μπέλενε εγκαταλείφθηκε επίσημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εκτός από την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης 500 εκατομμυρίων λέβα της κρατικής επιχείρησης Kozloduy NPP – New Build, η κυβέρνηση την εξουσιοδότησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εργολάβους για το έργο του έβδομου μπλοκ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντένκοφ ανακοίνωσε την επιτάχυνση της ανάπτυξης του έργου του πετρελαιαγωγού από την Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα στο Μπουργκάς. Ανέφερε τον κίνδυνο να ξεμείνει από πετρέλαιο για επεξεργασία στο διυλιστήριο της Lukoil σε αυτό το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί να σταματήσει την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία πριν από το τέλος του 2024.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία όπως η ICGB που θα κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό προς το Μπουργκάς

Ο αγωγός από την Αλεξανδρούπολη θα παρέκαμπτε τον Βόσπορο. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα κατασκευάσει αυτό το σύστημα και θα το διαχειρίζεται, σύμφωνα με το πρότυπο της ICGB, του φορέα εκμετάλλευσης της διασύνδεσης φυσικού αερίου IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

«Από τη βουλγαρική πλευρά, μιλάμε για ένα δημόσιο έργο – θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, ώστε να μην εξαρτηθούμε από άλλους παράγοντες. Υπάρχει ενδιαφέρον και από την ελληνική πλευρά», είπε ο Ντένκοφ.

Η Ρουμανία θα ήθελε ο αγωγός από το Μπουργκάς να συνεχίσει στα σύνορά της. Ο Ντένκοφ αποκάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα η διαδρομή να περνάει από τη Στάρα Ζαγόρα».