Συγκοινωνούντα δοχεία ποδόσφαιρο και «μαύρο» χρήμα έδειξε έρευνα

Το CIES απέστειλε, σε περίπου 1.100 συνδρομητές του, σχετικό ερωτηματολόγιο, σε δύο γλώσσες.

 

Τα ευρήματα της έρευνας που ανέπτυξε το διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, ουσιαστικά καταμαρτυρούν την κατάσταση που περιβάλλει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε αφορούσε στο τι πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά ώστε να βελτιωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα που έχουν οι πλατιές μάζες για το κορυφαίο σπορ του πλανήτη. Η απάντηση κατηγορηματική και μάλιστα με ποσοστό… θριάμβου και από την πρώτη Κυριακή!  Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους ρυθμιστικούς φορείς, απάντησαν περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες και πιο συγκεκριμένα το 62,1%. Μάλιστα, η επιλογή στο ερωτηματολόγιο ήταν «εξαιρετικά απαραίτητη» και σ΄ αυτή τοποθετήθηκε με βεβαιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο ρατσισμός των φιλάθλων (60,3%) και οι σύλλογοι που ανήκουν σε κράτη (58,5%) είναι οι άλλοι δύο τομείς όπου υπάρχει η ισχυρότερη συναίνεση ότι χρειάζεται δράση, ακολουθούμενη από τη διαφθορά (53,5%) και τη βία (51,8%), κατέδειξε η έρευνα του CIES, προτεραιοποιώντας όλα όσα συζητά, επί της ουσίας, κάθε ποδοσφαιρόφιλος. Επίσης, σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες θεώρησε ότι χρειάζονται οπωσδήποτε ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με προμήθειες που καταβάλλονται σε μάνατζερ και αφορούν σε μεταγραφές. Ο ρόλος των διαμεσολαβητών επίσης που μπορεί να έχουν τον πιο επίσημο μανδύα, αυτόν της FIFA ή της UEFA κρίνεται πολλές φορές επικίνδυνος για το άθλημα και την εικόνα του και δίχως άλλο και σ’ αυτή την περίπτωση τα παραδείγματα είναι πολλά, ου μην και εκατοντάδες…

Αντίθετα, από τα 32 ζητήματα που εξετάστηκαν, οι τρεις τομείς όπου οι ερωτηθέντες ένιωσαν τη λιγότερη ανάγκη για δράση είναι η ποιότητα των αγώνων, καθώς και η επιθετικότητα των παικτών. Μεταξύ των κοινωνικών ζητημάτων που ερωτήθηκαν, ο ρατσισμός των φιλάθλων (απαραίτητη δράση για το 60,3% των ερωτηθέντων) προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τη βία (51,8%), την ομοφοβία (42,1%) και τον σεξισμό (29,0%) που μέρα με τη μέρα «εισχωρεί» όλο και βαθύτερα όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε κάθε έκφανση της κοινωνίας.