Ξένοι και… βετεράνοι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της Super League!

Το ελληνικό πρωτάθλημα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της δεύτερης θέσης, σχετικά με τον αριθμό των ξένων, μεταξύ 48 λιγκών απ' όλο τον κόσμο!

Το ελληνικό πρωτάθλημα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της δεύτερης θέσης, σχετικά με τον αριθμό των ξένων, μεταξύ 48 λιγκών απ’ όλο τον κόσμο!

Δεν είναι δα και πολύ σύνηθες να βλέπουμε την Ελλάδα, το πρωτάθλημά μας, ή ακόμα και κάποιον σύλλογο μεταξύ αυτών που προηγούνται στις λίστες που καταρτίζει, κατόπιν έρευνας, το περίφημο CIES. Αυτή τη φορά όμως… πρώτος είναι ο τελευταίος (!) Κι εξηγούμε… Η ελληνική Super League-με ποσοστό 64,3%- είναι το δεύτερο πρωτάθλημα με τους περισσότερους ξένους, πίσω μόνο από εκείνο της Κύπρου (70,8%), ανάμεσα σε 48 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο! Είναι χαρακτηριστικό ότι  δύο ελληνικές ομάδες-Άρης (85,2%) και Παναθηναϊκός 81,5%)- βρίσκονται στην  πρώτη δεκάδα (3ος και 5ος αντίστοιχα),  μεταξύ των ομάδων με το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων παικτών, ενώ ακόμη τρεις, από τα… σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι: Λαμία (29,99), ΟΦΗ (29,83) και Παναθηναϊκός (29,47)- βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα (2η, 4η και 9η αντίστοιχα) μεταξύ των ομάδων με τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας!

Αυτά-μεταξύ άλλων- αναδεικνύονται από τη μηνιαία έρευνα του CIES Football Observatory (διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ), όπου συνέκρινε 48 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των παικτών στις ομάδες τους: 31 κορυφαίες κατηγορίες ομοσπονδιών μελών της UEFA (Ευρώπη)-ανάμεσά τους και η ελληνική Super League-, εννέα της CONMEBOL (Νότια Αμερική) , έξι της AFC (Ασία) και δύο της CONCACAF (Βόρεια/Κεντρική Αμερική και Καραϊβική), την αμερικανική MLS και την μεξικάνικη Liga MX.

Κατά μέσο όρο, οι 20.779 παίκτες που αναλύθηκαν ήταν 26,38 ετών την 1η Οκτωβρίου 2023. Η κορυφαία κατηγορία της Σλοβενίας είναι η …νεότερη (24,16 ετών κατά μέσο όρο), ακολουθούμενη από άλλα δέκα πρωταθλήματα από ομοσπονδίες της UEFA. Η μη ευρωπαϊκή διοργάνωση με τους νεότερους παίκτες, η κορυφαία κατηγορία της Βενεζουέλας (25,46 ετών), βρίσκεται μόλις στη 12η θέση. Πρέπει να κατέβεις στην 22η θέση για να βρεις ένα δεύτερο μη ευρωπαϊκό πρωτάθλημα,  την Primera División της Αργεντινής (26,29 ετών). Στην άλλη άκρη του πίνακα, τα τρία πρωταθλήματα με τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές βρίσκονται στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία). Οι 18 από τους 20 συλλόγους με τους νεότερους ποδοσφαιριστές είναι ευρωπαϊκές, με δύο ομάδες της Λευκορωσίας να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (Ένεργκετικ -BGU και FK Μινσκ). Η Μινέρος της Βενεζουέλας και η Ενβιγκάδο της Κολομβίας είναι οι μόνες ομάδες που δεν ανήκουν στην UEFA στην πρώτη 20άδα.

Αντίθετα, 12 από τους 20 συλλόγους με τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές βρίσκονται εκτός Ευρώπης, με την Κινγκντάο Χαϊνιού της Κίνας  να είναι επικεφαλής της λίστας (31,48 ετών κατά μέσο όρο). Όλες οι ομάδες των ομοσπονδιών της UEFA στους 20 «γηραιότερους» συλλόγους προέρχονται από μεσογειακά πρωταθλήματα (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία και Ισπανία). Συνολικά, όσον αφορά την ηλικία, ο μέσος όρος που μετρήθηκε στις 31 κορυφαίες κατηγορίες των ομοσπονδιών της UEFA που αναλύθηκαν είναι σχεδόν ένα χρόνο χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε στα 17 μη ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του δείγματος: 25,97 έναντι 26,96 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση θητεία των παικτών στην πρώτη ομάδα του συλλόγου απασχόλησής τους, η χαμηλότερη τιμή μετρήθηκε για την κυπριακή ΑΕ Ζακακίου, με 24 από τους 27 παίκτες της ομάδας να έχουν προσληφθεί τον τελευταίο χρόνο και μέσο όρο παραμονής 1,11 σεζόν συμπεριλαμβανομένης η τρέχουσα. Οι περισσότερες από τις πιο ασταθείς ομάδες παίζουν σε λιγότερο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και είναι σχετικά μέτριου επιπέδου. Πολλοί κορυφαίοι σύλλογοι συγκαταλέγονται στις ομάδες των οποίων οι παίκτες ήταν στην ομάδα το μεγαλύτερο διάστημα, αντανακλώντας τη σχέση μεταξύ σταθερότητας και απόδοσης. Στις 20 πιο σταθερές ομάδες περιλαμβάνονται η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου, η Λίβερπουλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και οι, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Χάιντενχαϊμ  και Φράιμπουργκ, τρεις ιαπωνικές ομάδες, η Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας, η FC Σλοβάτσκο της Τσεχίας, καθώς και κορυφαίοι σύλλογοι από την Κίνα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά!