Τι συνδέει τον Παναιτωλικό με την Αθλέτικ Μπιλμπάο;

Η απάντηση, στη νέα εβδομαδιαία έρευνα του CIES, με αντικείμενο το ποσοστό των λεπτών του εγχώριου πρωταθλήματος που έπαιξαν κατά την τρέχουσα σεζόν, ποδοσφαιριστές που έχουν αναδειχθεί στον σύλλογο.

Ουσιαστικά μιλάμε για γηγενείς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε 60 πρωταθλήματα σ’ όλο τον πλανήτη κι από τις επιδόσεις τους καταρτίστηκε λίστα με τις 100 πρώτες ομάδες. Αυτό που αναμφίβολα ξεχωρίζει από την έρευνα είναι η… στροφή του ισπανικού πρωταθλήματος στα «δικά μας παιδιά». Τι εννοούμε; Στο γεγονός ότι οι 7 από τις δέκα ομάδες που καταρτίζουν τη συγκεκριμένη λίστα του CIES συμμετέχουν στην Primera Division.

Σαφέστατα πρόκειται για τάση, που ενδέχεται πολύ σύντομα ν’ αποτελέσει «μόδα» και για τα υπόλοιπα προηγμένα (σ.σ. το λεγόμενο Big-5) ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πριν φτάσει βέβαια –με αρκετή καθυστέρηση- και προς τα μέρη μας. Κορυφαία όλων ομάδα στη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών, που έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ των ηλικιών 15 έως 21 ετών στο σύλλογό τους, αναδείχθηκε η Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ εκτός από τους Βάσκους στην πρώτη δεκάδα συναντάμε επίσης, κατά σειρά, τις Λιόν, Σοσιεδάδ, Ρεάλ Μαδρίτης, Φράιμπουργκ, Οσασούνα, Βαλένθια, Ρεν, Μπαρτσελόνα και Λας Πάλμας.

Η πρώτη ελληνική ομάδα της λίστας είναι ο Παναιτωλικός, που έχει… διαθέσει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής-ποσοστό 15,8% – σε παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα του, μπροστά από τον ΠΑΟΚ -ποσοστό 15,6%-, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο  αριθμό παικτών- 7 έναντι 6- έναντι εκείνης του Αγρινίου.

Οι Ουκρανοί της Ντιναμό Κιέβου (82,9%) έχουν το υψηλότερο ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς και οι Κολομβιανοί της Ενβιγκάδο (67,8%) μεταξύ των μη ευρωπαϊκών συλλόγων. Οι υψηλότερες τιμές στην αγγλική Premier League μετρήθηκαν για την Άρσεναλ (22,1%), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (20,4%) και την Τσέλσι (19,8%), ενώ οι ομάδες με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ακαδημίες στην ιταλική Serie A και τη γερμανική Bundesliga. είναι, αντίστοιχα, η Αταλάντα (18,7%) και η Φράιμπουργκ (34,5%). Εκτός Ευρώπης, η Ενβιγκάδο προηγείται της Αργεντινής Χιμνάσια Λα Πλάτα (60,1%) και Βελέζ Σάρσφιλντ (52,1%), ακολουθούμενη από την Πόρτ Σανγκάη (51,4%) και δύο συλλόγους του Μεξικού, Πατσούκα (51,3%) και Τσίβας (48,8%).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά.