Ασος και στο χόκεϊ ο Τσεχ!

Η νέα ζωή του Πετρ Τσεχ είναι για μυθιστόρημα! Από την κατάκτηση του Champions League ο Τσέχος πορτιέρο διαπρέπει πλέον και ως τερματοφύλακας χόκεϊ.

Θεωρούμενος ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ο πρώην πορτιέρο της Τσέλσι και της Αρσεναλ θριαμβεύει ήδη στο βρετανικό χόκεϊ επί πάγου. Εκεί έχει φτάσει στην Πρώτη κατηγορία σε μόλις πέντε σεζόν.

Οι συγκρίσεις έχουν ήδη αρχίσει. Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μάικλ Φελπς, ο Γιουσέιν Μπολτ και ο Μοχάμεντ Άλι έχουν κάτι κοινό: όχι μόνο άρχισαν να κυριαρχούν στο άθλημα που αγάπησαν, αλλά, μετά τη «συνταξιοδότησή» τους, προσπάθησαν επίσης να λάμψουν σε άλλα σπορ. Χωρίς επιτυχία.

Δεν είναι εύκολο για έναν σούπερ αθλητή να είναι λάμψει ξανά και σε άλλο σπορ.

Κι όμως υπάρχει όμως ένας αθλητής που βρίσκεται στο δρόμο για να το πετύχει και, προς το παρόν, οι αριθμοί του είναι τρομακτικοί: Ο Πετρ Τσεχ.

Ο Τσέχος είναι ένας θρύλος των γκολπόστ. Μάλιστα, αν μιλάμε για τερματοφύλακες που άφησαν εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, το όνομα του είναι από αυτά που φιγουράρουν πάντα στην κορυφή.

Επιπλέον, έχει την τιμή να είναι ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έφτασε τις 1.000 αποκρούσεις -τουλάχιστον, ο πρώτος από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία- και να είναι ο πέμπτος όλων των εποχών που έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια.

Μετά τα σπουδαία του νούμερα σε Μπισάνι, Σπάρτα Πράγας, Ρεν, η Τσέλσι δεν δίστασε να τον κάνει δικό της. Ο Τσεχ έγινε μύθος, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες στο έργο του Ρομάν Αμπράμοβιτς και μια από τις σπουδαιότερες μορφές αυτής της ομάδας που κέρδισε το πρώτο της Champions League το 2012.

Κέρδισε 15 τίτλους με τους «Μπλε» του Λονδίνου. Βέβαια, η πιο εμβληματική του εικόνα είναι αυτή με την προστατευτική κάσκα στο κεφάλι του που τον συνόδευε για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του. Ήταν Οκτώβριος του 2006, σε έναν αγώνα της Τσέλσι με τη Ρέντινγκ. Σε μια μοιραία φάση, ο Στίβεν Χαντ χτύπησε κατά λάθος το κεφάλι του Τσεχ καθώς αυτός πήγαινε για τη μπάλα. Αυτή η σύγκρουση θα προκαλούσε κάταγμα στο κρανίο του Τσέχου ο οποίος αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και έμεινε εκτός για αρκετούς μήνες, αυτό το χαρακτηριστικό κράνος ράγκμπι τον συνόδευε σε όλη την υπόλοιποι καριέρα του. Από θρύλος της Τσέλσι, το 2015 υπέγραψε στην Άρσεναλ, όπου έπαιξε τέσσερα χρόνια πριν αποσυρθεί.

Ένα χρόνο αφότου κρέμασε τα γάντια του, ο Τσεχ αποφάσισε να δοκιμάσει μια νέα εμπειρία: να παίξει χόκεϊ επί πάγου. Από παιδί, αυτό το παραδοσιακό άθλημα στην Τσεχία ήταν ένα από τα μεγάλα του χόμπι, αλλά σταμάτησε να το εξασκεί όταν είδε ότι μπορούσε να γίνει επαγγελματίας στο ποδόσφαιρο.

Του είχε μείνει απωθημένο. Για το λόγο αυτό, δεν δίστασε να δοκιμάσει στη Guildford Phoenix στο NIHL 2 Southwest Division, την τέταρτη βρετανική κατηγορία: στο ντεμπούτο του απέκρουσε δύο πέναλτι και έκανε το 97% των αποκρούσεων. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να κυριαρχεί και πάνω στον πάγο.
Οι τεράστιες εμφανίσεις του στο Γκίλφορντ του επέτρεψαν να υπογράψει για την ομάδα της Τρίτης Κατηγορίας Chelmsford Chieftain. Εκεί πέτυχε ξανά. Βγήκε MVP και έκανε πολλούς συλλόγους να αρχίσουν να στρέφουν το βλέμμα τους πάνω του. Τόσο που, ένα χρόνο αργότερα, υπέγραψε στην Oxford City Stars, στη Β’ Κατηγορία. Τα δεδομένα δεν έλεγαν ψέματα: δεν είχε πέσει κάτω από το 90% σε ποσοστό επιτυχίας στις αποκρούσεις.

Ο καλύτερος παντού. Πριν από λίγες μέρες οι Μπέλφαστ Τζαϊαντς χρειάζονταν τερματοφύλακα και δεν δίστασαν να ζητήσουν τον δανεισμό του Πετρ Τσεχ. Έτσι, μέσα σε μόλις πέντε σεζόν, ο Τσέχος τερματοφύλακας έφτασε στην Πρώτη κατηγορία χόκεϊ επί πάγου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα από τα καλύτερα ποσοστά αποκρούσεων και να δείχνει πραγματικά ανίκητος. Ο 41χρονος Τσεχ όσο αντέχει το σώμα του θα γράφει ιστορία και στο χόκεϊ επί πάγου.