Τα χρέη πνίγουν την Ιταλία

Τεράστιες οικονομικές απώλειες για τις ιταλικές ομάδες που κινδυνεύουν με καταστροφή

Σεισμός έχει προκληθεί στη Serie A, καθώς τα χρέη των ομάδων του ιταλικού πρωταθλήματος έχουν φτάσει σε ασύλληπτα επίπεδα, με πολλά κλαμπ να κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα. Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα από την Ιταλία αναφέρουν πως οι μεγαλύτεροι σύλλογοι στη γείτονα χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή, καθώς τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ και ο κορωνοϊός έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση.

Η Ίντερ μάλιστα, βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση, με το χρέος της μετά την χρυσή εποχή» του Μάσιμο Μοράτι, να έχει εκτοξευθεί πάνω από ένα δις ευρώ, με την Λίγκα να έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι μισθοί των ιταλικών ομάδων καλύπτουν αυτή τη στιγμή το 84% των εσόδων των ιταλικών ομάδων, που προσπαθούν εναγωνίως να βρουν νέους τρόπους για έσοδα.

Εκτός από τους «νερατζούρι» σε δύσκολη θέση βρίσκονται και Νάπολι, Λάτσιο, Μίλαν και Γιουβέντους με το ακαθάριστο χρέος τους είναι 2 δισεκατομμύρια 417 χιλιάδες ευρώ, με οφειλές προς την Εφορία αλλά και άλλους συλλόγους στην Ευρώπη.

Η Γιουβέντους βρίσκεται υπό εποπτεία τα τελευταία χρόνια, μετά από αποφάσεις και τη γενικότερη διαχείριση που έκανε, με τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και τον Ανιέλι να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εκτός από τα μεγάλα κλαμπ πάντως, υπάρχουν και οι σύλλογοι δεύτερης ταχύτητας όπως η Βερόνα, που βρίσκεται υπό έρευνα με τις μετοχές της ομάδας να κατάσχονται από τον πρόεδρο Σέτι.

Άλλες ομάδες ψάχνουν τρόπους να βρουν νέους χρηματοδότες έτσι ώστε να φτιάξουν τους ισολογισμούς τους και να συμμορφώσουν τα λογιστικά τους.

Μάλιστα, λίγο καιρό πριν, η τράπεζα του Κατάρ, Qatar Islamic Bank, φερόταν να βρίσκεται σε συζητήσεις έτσι ώστε να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Ίντερ, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για προσπάθεια του Τζιάνι Ιφαντίνο που ζει μόνιμα στο Κατάρ, να γίνει ο ενδιάμεσος στο deal.

Η οικογένεια Ζανγκ έκανε τεράστια ανοίγματα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα αμερικανικό fund, το Oaktree. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια προσπάθεια διάσωσης των ιταλικών συλλόγων.