Διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα, η ελπίδα του ποδοσφαίρου

Μόνο με αύξηση των δικαιωμάτων θα σωθούν οι ομάδες

Η εθνική αγορά οπτικοακουστικών μέσων συνεχίζει να είναι αδύναμη», προειδοποιεί o Fitch στην τελευταία της έκθεση. «Μια σημαντική πτώση στους νέους διαγωνισμούς θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές», προσθέτει.

“Τα επόμενα δικαιώματα μετάδοσης για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να υποστούν κατ’ αποκοπή ανανεώσεις για τις επόμενες εθνικές δημοπρασίες, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συμφωνιών και της τρέχουσας στιγμής εμπιστοσύνης της αγοράς”, προειδοποιεί ο Fitch στην ετήσια έκθεσή του για το Global Sports Outlook.

«Η εγχώρια αγορά παραμένει αδύναμη, αλλά η συνολική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγηθεί από δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, όπου τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες», λέει ο Henry Flynn, διευθυντής των οίκων αξιολόγησης. Ωστόσο, «μια ουσιαστική μείωση των απονομών νέων δικαιωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των προοπτικών του κλάδου».

Η προειδοποίηση του Fitch έρχεται αφότου η Premier, που θεωρείται σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έκλεισε μια τηλεοπτική συμφωνία για την εθνική της αγορά που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανώτατο όριο για τον κλάδο καθώς το εισόδημά του σταθεροποιείται μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης. Μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο, επομένως, που έρχεται αφού η ιταλική Serie A αναγκάστηκε να δεχτεί χαμηλότερες προσφορές από την τρέχουσα συμφωνία της για τον επόμενο εθνικό κύκλο και το γαλλικό πρωτάθλημα δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε μία προσφορά στην αποθεματική τιμή του. Την ίδια στιγμή, η γαλλική Ligue 1 συνομιλεί απευθείας με πιθανούς συνεργάτες μετάδοσης, αλλά τα στελέχη του συλλόγου είναι όλο και πιο νευρικά για τις προοπτικές τους, σύμφωνα με συνομιλίες που αναφέρθηκαν στους Financial Times.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η LaLiga θα χρειαστεί ακόμα χρόνο για να διαπραγματευτεί τα τηλεοπτικά της δικαιώματα στην Ισπανία, αφού το τρέχον συμβόλαιο θα ισχύει μέχρι το 2027. Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση της διεθνούς αγοράς, οι επαγγελματίες εργοδότες ποδοσφαίρου διαφοροποιούν πολύ τον κίνδυνο, καθώς δεν λήγουν όλες οι συμφωνίες Ταυτόχρονα, όπως στη Serie A ή την Bundesliga. Αυτό της επιτρέπει να εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές στιγμές της αγοράς σε κάθε χώρα και να θωρακίζεται με συγκεκριμένο τρόπο από τις πιο δυσμενείς καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό του επέτρεψε να υπογράψει ιστορικές συμφωνίες, όπως αυτή που έκλεισε με το ESPN το 2021 για οκτώ σεζόν σε μια συμφωνία ρεκόρ αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για μετάδοση ξένου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας το 1 δισ. δολάρια που πλήρωνε τότε το NBC για την αγγλική Premier League.