“Έτη φωτός” μπροστά τα κέρδη της Μπενφίκα από την ακαδημία της!

Οι "αετοί" της Λισσαβόνας έχουν δημιουργήσει την πιο κερδοφόρα υποδομή συλλόγων, σ' όλο τον πλανήτη την τελευταία 10ετία.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εβδομαδιαία μελέτη, που διεξήγαγε το CIES, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ. Κατόπιν έρευνας καταρτίστηκε η κορυφαία 100άδα συλλόγων, στην οποία κυριαρχεί η Ευρώπη και –βέβαια- απουσιάζει η Ελλάδα! Ουδεμία έκπληξη θα μας πείτε αν αναλογιστεί κάποιος την πορεία των ομάδων μας τόσο σε εθνικό, όσο και συλλογικό επίπεδο. Η δουλειά, όπου γίνεται, αποδίδει και φαίνεται!

Η πορτογαλική Μπενφίκα, λοιπόν, έχει έσοδα περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ (σ.σ. για την ακρίβεια 516), σύμφωνα με την μελέτη του CIES, από την πώληση ποδοσφαιριστών της, που γαλουχήθηκαν στα «τσικό» της κι έπαιξαν τουλάχιστον τρία χρόνια σε κάποιο από τα τμήματα υποδομής στην ηλικία από 15 έως 21 ετών. Το ποσό που μόλις αναφέραμε αφορά στην τελευταία δεκαετία (2014-2023) και το μεγαλύτερο εξ αυτών, τα 2/3 περίπου έχουν εισπραχθεί από πωλήσεις παικτών των Λουζιτανών την τελευταία πενταετία! Για να μπορέσετε ν’ αντιληφθείτε πόσο… μπροστά βρίσκεται η Μπενφίκα, θα σας αναφέρουμε απλά τα κέρδη της δεύτερης, στη συγκεκριμένη λίστα, ομάδας που είναι ο θρυλικός για τις ακαδημίες του Άγιαξ. Μόλις 376 εκατ. ευρώ τα έσοδα για τους Ολλανδούς που απέχουν παρασάγγας και κατά 140 εκατ. ευρώ των Πορταγάλων. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η γαλλική Λιόν, που μπορεί στο εφετινό Σαμπιονά να «βολοδέρνει» στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας, αλλά είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα και με βάση τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της το μέλλον θα της ανήκει!

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται τρεις αγγλικοί σύλλογοι (Τσέλσι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι), ακόμη μια Πορτογαλική ομάδα (Sporting CP), καθώς επίσης η Ρεάλ Μαδρίτης (4η), η AS Monaco (έκτη, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα έσοδα από τη μεταγραφή του Kylian Mbappé στην Παρί Σεν Ζερμέν) και η ιταλική Αταλάντα (10η). Εκτός Ευρώπης, οι σύλλογοι με τις πιο κερδοφόρες Ακαδημίες είναι η Φλαμένγκο της Βραζιλίας (13η) και η Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής (14η). Επίσης άξια αναφοράς αποτελεί και το γεγονός πως όλοι η λίστα με τα 100 σωματεία απαρτίζεται από ομάδες της Ευρώπης ή της Λατινικής Αμερικής!