CIES: Οι 100 κορυφαίοι σέντερ μπακ στη “μάχη των αιθέρων”

Είναι γεγονός ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός, εκτός των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, παίζει στα... μέρη μας!

Μην ψάχνετε, δεν αποτελεί στέλεχος καμιάς από τις επονομαζόμενες ως καλύτερες ομάδες της ελληνικής Superleague. Τουναντίον με τον σύλλογό του «μάχεται» για ν΄ αποφύγει τις θέσεις που οδηγούν στην πιο κάτω κατηγορία. Ωστόσο, μπορούμε μετά βεβαιότητας να γράψουμε ότι ο Μπρούνο Ντουάρτε – περί ου ο λόγος για κορυφαίος- δρέπει δάφνες! Αρκετά οι γρίφοι, πάμε και στις εξηγήσεις…

Το CIES, στην τελευταία εβδομαδιαία έρευνα που διεξήγαγε, «μέτρησε» τις ικανότητες των ανά των κόσμο κεντρικών αμυντικών αποκλειστικά μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα αποτελέσματά τους στις εναέριες μονομαχίες. Η λίστα με τους κορυφαίους 100 προκύπτει από δείκτη που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κερδισμένων εναέριων μονομαχιών, σε σχέση με τον χρόνο παιχνιδιού και τη συχνότητα των εναέριων μονομαχιών στην ομάδα, το ποσοστό των νικημένων εναέριων μονομαχιών και το αθλητικό επίπεδο των αγώνων που διεξήχθησαν. Αναλογιστείτε λοιπόν την επιτυχία του Αργεντινού στόπερ του Παιναιτωλικού που δεν παίζει στο… ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και βρίσκεται στην 6η θέση των κορυφαίων σέντερ μπακ στη «μάχη των αιθέρων».

Ο Ντουάρτε δεν αποτελεί τον μόνο άξιο τέκνο του ποδοσφαίρου μας, καθώς μεταξύ των 100 και μάλιστα μέσα στην πρώτα 50άδα συναντάμε ακόμα ένα συμπατριωτάκι μας, που τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να βγάζει το… ψωμί του εκτός των συνόρων. Ο λόγος για τον Δημήτρη Σιόβα, νυν κεντρικό αμυντικό της ολλανδικής Φορτούνα Σιτάρντ που φιγουράρει στην 41η θέση της λίστας που δημιουργήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

«Κυρίαρχος των αιθέρων»-με βαθμολογία 93-  είναι ο Ολλανδός διεθνής κεντρικός αμυντικός της Λίβερπουλ Βίρτζιλ φαν Ντάικ, μπροστά από τον Νοτιοκορεάτη Μιν-ζάε Κιμ της Μπάγερν Μονάχου (92,2) και τον Πορτογάλο Ντανίλο Περέιρα (89,2) της Παρί Σεν Ζερμέν. Ακολουθούν ακόμη δύο ποδοσφαιριστές που δραστηριοποιούνται στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: ο Τζαμάαλ Λασέλες (89,4/ Νιούκαστλ) και 0 Γάλλο Νταν-Αξέλ Ζαγκαντού (88,7/Στουτγάρδη). Ο Χοακίμ Ενρίκε (87,7/ Σάντος) βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα για τους σέντερ μπακ που αγωνίζονται  εκτός Ευρώπης. Ο Παραγουανός Λούκας Κιντάνα  της Σέρο Πορτένιο (79,7) είναι ο νεότερος παίκτης στους 100 καλύτερους (19,0 ετών, 95ος), μπροστά από τον Τούρκο Εμίν Μπιράν (85/20,8 ετών, 21ος) και τον Ουκρανό Βολόντιμιρ Σαλιούκ της Τσερομόρετς (82,5/ 21 ετών, 42ος). Αντίθετα, οι τρεις γηραιότεροι σέντερ μπακ στο τοπ- 100 είναι ο Σέρχιο Ράμος της Σεβίλλης (88,1/ 37,8 ετών, 7ος), ο Χερμάν Σάντσεθ της Ράσινγκ Σανταντέρ (81,2/37,1 ετών, 63ος) και ο Κένταλ Γουάστον της Ντεπορτίβο Σαπρίσα (80,8/36,0 ετών, 64ος).

Δείτε εδώ αναλυτικά…