“Φάρμακα” για τη Γερμανία

Ο "άρρωστος" της Ευρώπης έχει γίνει η γερμανική οικονομία

Η Volkswagen και η Siemens Energy έχουν υποφέρει αρκετά στο χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο. Τα οχήματα έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους τους τελευταίους 12 μήνες και η ενέργεια έχει πέσει σχεδόν 30% σε αυτό το διάστημα. Η Deutsche Bank έχει κινηθεί ελάχιστα τον τελευταίο χρόνο, αλλά η Rheinmettal έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 50%. Αυτές οι εταιρείες είναι εισηγμένες στο Dax, τον δείκτη αναφοράς στη Γερμανία, ο οποίος είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Το γερμανικό χρηματιστήριο διανύει μια καλή στιγμή, παρά τη συρτή, για παράδειγμα, της Siemens Energy. Αν και οι λογαριασμοί της για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους δεν θα γίνουν γνωστοί πριν από τον Φεβρουάριο, τα πιο πρόσφατα αποτελέσματά της αποκάλυψαν ζημίες ρεκόρ το τελευταίο οικονομικό έτος. Τα κόκκινα νούμερα δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος λόγω των προβλημάτων κατασκευής στις ανεμογεννήτριές της και των δυσκολιών στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, διψήφια πτώση εσόδων σημειώνει και η Volkswagen λόγω της αστάθειας στην τιμή των πρώτων υλών, η οποία επιβαρύνει τους λογαριασμούς της. Ο κατασκευαστής ετοιμάζεται να μειώσει το κόστος και στοχεύει να εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ από το 2024. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει απολύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του κόστους. Όλα αυτά εξηγούν γιατί είναι μία από τις επιλογές του hedge fund, που προέκυψε το 2017 μετά την απόσχιση από την Credit Suisse.

Οι θέσεις της QRT στη Γερμανία αποτελούν μέρος της στρατηγικής της, καθώς δεν είναι γνωστές όλες οι θέσεις του hedge fund. Ωστόσο, αυτό που είναι εμφανές είναι ότι η εταιρεία αναμένει μεγαλύτερη αδυναμία στη Γερμανία που θα καταλήξει να αντικατοπτρίζεται στο χρηματιστήριο. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα από «ατμομηχανή της Ευρώπης» έχει γίνει «ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης». Ως εκ τούτου, αυτός ο επενδυτής προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την κακή στιγμή της γερμανικής οικονομίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023, ενώ η Γαλλία ή η Ισπανία κατέγραψαν μέτρια ανάπτυξη.

Ως προς αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, δήλωσε στο Νταβός ότι η Γερμανία δεν είναι «ο άρρωστος» αλλά «είναι απλώς κουρασμένη» και χρειάζεται έναν καλό καφέ.» Μεταφορικά είπε ότι η χώρα πρόκειται να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. για να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.