To CIES… ζύγισε τις μεταγραφές της τελευταίας 10ετίας κι έβγαλε τους κερδισμένους

Η τελευταία εβδομαδιαία έρευνα κατέληξε στη σύνταξη δύο διαφορετικών λιστών, με το θετικότερο και το αρνητικότερο μεταγραφικό ισοζύγιο.

Παρακάτω λοιπόν μπορείτε να δείτε τους 50 συλλόγους, που την τελευταία δεκαετία έχουν δει θετικό πρόσημο στα ταμεία τους από τις μεταγραφές παικτών που δεν αποτελούν προϊόν της ακαδημίας τους. Επίσης, μπορείτε να διαπιστώσετε και ποιες 50 ομάδες «μπήκαν μέσα» από παρόμοιες μετακινήσεις. Στην πρώτη λίστα, την «καλή» ή μάλλον καλύτερα την κερδοφόρα αν προτιμάτε, θα συναντήσουμε και τη μοναδική ελληνική ομάδα, όπως αυτή προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγε το CIES Football Observatory (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Ο Ολυμπιακός, καταλαμβάνοντας την 37η θέση, βρίσκεται μεταξύ των 50 συλλόγων στον κόσμο με το πιο θετικό ισοζύγιο  στις μεταγραφές, για παίκτες εκτός Ακαδημίας που μεταγράφηκαν τις τελευταίες δέκα σεζόν, μεταξύ 2014 και 2023. Οι «ερυθρόλευκοι»  εμφανίζονται να έχουν δαπανήσει 143 εκατομμύρια ευρώ και να έχουν βάλει στα ταμεία τους 215 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας +72 εκατομμύρια ευρώ θετικό υπόλοιπο. Κορυφαία όλων στη σχετική λίστα είναι η γαλλική Λιλ η οποία στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία της περίπου 386 εκατομμύρια ευρώ από τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες, «μοσχοπουλώντας» ποδοσφαιριστες όπως οι Πεπέ, Οσιμέν, Μποτμάν και πολλοί άλλοι.

Ο Άγιαξ (Ντε Γιονγκ, Άντονι, Λισάντρο Μαρτίνες α.α) με +317 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ η αυστριακή Σάλτσμπουργκ (Νάμπι Κεϊτά, Μουέπου, Χάαλαντ κ.α) με +233 εκατομμύρια ευρώ, λίγο μπροστά από την Μονακό ( Τσουαμενί, Λεμάρ, Μπερνάντο Σίλβα κ.α). Το τοπ-10 των συλλόγων που απέφεραν τα περισσότερα κέρδη από τις μεταγραφές παικτών την τελευταία δεκαετία περιλαμβάνει επίσης δύο γερμανικές (Λειψία και Άιντραχτ Φρανκφούρτης), δύο ιταλικές (Σασουόλο και Αταλάντα) και δύο πορτογαλικές ομάδες (Μπενφίκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας).

Στον αντίποδα, στο τοπ-50 των ομάδων με το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο η Μπαρτσελόνα (-631 εκατ. ευρώ/(Κουτίνιο, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν κ.α) προηγείται της Τσέλσι (-482 εκατ. ευρώ/ Ζορζίνιο, Πούλισιτς, Ρούντιγκερ κ.α) και της Άρσεναλ (-436 εκατ. ευρώ/ Πεπέ, Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ κ.α.). Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει το τέταρτο πιο αρνητικό υπόλοιπο -410 εκατ. ευρώ/Νεϊμάρ, Ντι Μαρία, Ικάρντι κ.α), μπροστά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (-328 εκατ. ευρώ/Μάτιτς, Φρεντ, Μάτα κ.α).

Η Μάντσεστερ Σίτι (-59 εκατ. ευρώ) και η Μπάγερν Μονάχου (-61 εκατ. ευρώ) παρουσιάζουν τα καλύτερα υπόλοιπα μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών ομάδων.

Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ.