Αδιέξοδο με το Κόπα Αφρικα

Η Ευρώπη απαιτεί λύση από τη ΦΙΦΑ αφού χάνει πολλούς παίκτες στα μέσα της σεζόν

Κάθε χώρα, κάθε συνομοσπονδία έχει το δικό της καλεντάρι, το δικό της πρόγραμμα, την δική της διοργάνωση. Είναι θεσμοθετημένα όλα αυτά και απολύτως σεβαστά. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες όμως διαμαρτύρονται για μία ακόμα φορά για το Κόπα Άφρικα αλλά και για το ασιατικό κύπελλο που κάνουν άνω κάτω τις ομάδες τους. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά δεν έχει λυθεί. Μιλάμε κάθε φορά για μία ουσιαστική αλλοίωση κάθε προβλήματος.

Όσο και να ακούγεται υπερβολικό δεν είναι λίγο πράγμα κάθε πρωτάθλημα να χάνει από 10 έως 20 παίκτες στα μισά της σεζόν για έναν ολόκληρο μήνα. Είναι δικαίωμά τους κατοχυρωμένο και όλοι πρέπει να το σεβαστούν και γι’ αυτό δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα από τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζαν όλοι οι σύλλογοι για την συμμετοχή των παικτών του όταν υπέγραφαν συμβόλαιο μαζί τους.

Από τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιτρέπει την διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων μέσα στη χρονιά δεν μπορεί κανείς να κάνει το παραμικρό. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να αφήσουν τους παίκτες και το κάνουν κάθε φορά ευλαβικά όσο κι αν αυτό στο φινάλε τους κοστίζει πανάκριβα. Εχουν ζητήσει όμως όλοι οι σύλλογοι τον εναρμονισμό των διοργανώσεων σε όλες τις ηπείρους. Η FIFA όμως στο τέλος δεν απαντά και δείχνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει το παραμικρό.

Οι ομάδες πλέον αναθεωρούν την διάθεσή τους και τις ιδέες τους να αποκτούν καλούς Αφρικάνους παίκτες.  Κριτήριο καθαρά αγωνιστικό βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ομάδας τους. Αυτό  από τη στιγμη που το Κόπα Αφρικα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με αποτέλεσμα κάθε δυο διοργανώσεις η μισή Ευρώπη να αλλάζει εικόνα σε κάθε πρωτάθλημα για τις περισσότερες ομάδες με την φυγή των παικτών τους στα μέσα της χρονιά σε στιγμή μάλιστα που για πολλές απ’ αυτές παίζεται όλη η χρονιά.

Οι σύλλογοι σκέφτονται δύο φορές πριν υπογράψουν Αφρικανούς παίκτες λόγω των απουσιών τους. Πρόσφατα, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης έμαθε ότι θα έχανε λόγω τραυματισμού τον Κουρτουά μέχρι το τέλος της σεζόν, σκέφτηκε το ενδεχόμενο να πάρει τον Μαροκινό Μπόνο, που μέχρι την περασμένη σεζόν έπαιζε στη Σεβίλλη.

Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα παραδεχόταν αργότερα: «Σύμφωνα με όσα μου είπαν, η Ρεάλ Μαδρίτης σκέφτηκε να με υπογράψει, αλλά έκανε πίσω όταν είδαν ότι θα μπορούσα να χάσω πολλά παιχνίδια σε έναν μήνα που θεωρούν πολύ σημαντικό για τους στόχους της σεζόν τους».