Οι 402 ανήλικοι που έχουν αγωνιστεί στο big5 την τελευταία 15ετία!

Μεταξύ αυτών ένας –όλος κι όλος- Έλληνας που κατάφερε να καταγράψει κάτι πολύ σημαντικό και να συμπεριληφθεί σε μια μοναδική λίστα.

Μέσα σε 15 χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2023, μόλις 402 ποδοσφαιριστές κατάφεραν ν΄αγωνιστούν σε τουλάχιστον μία αναμέτρηση ομάδας των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, δηλαδή αγγλικού, ισπανικού, ιταλικού, γαλλικού και γερμανικού. Η συγκεκριμένα λίστα προέκυψε από την τελευταία εβδομαδιαία έρευνα του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ. Ουσιαστικά με μια απλή διαίρεση προκύπτει ότι σχεδόν 27 ποδοσφαιριστές, ηλικίας κάτω των 18 ετών, τη χρονιά, κατέγραφαν μία συμμετοχή σε κάποιους από τους συλλόγους των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων. Κι αν θέλουμε να το αναλύσουμε ακόμη περισσότερο προκύπτει ότι –σχεδόν- το 1/3 των 96 ομάδων που κάθε σεζόν συμμετέχουν στο big-5 δίνουν μία τέτοια ευκαιρία… Δεν το λες και φοβερό ποσοστό;

Σχετικά με τη μοναδική ελληνική παρουσία στη μακρά λίστα του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου. Ο λόγος για τον 19χρονο –σήμερα-  κεντρικό αμυντικό της Ρόμα Δημήτρη Κεραμίτση τον οποίο χρησιμοποίησε ως αλλαγή ο μεγάλος Ζοσέ Μουρίνιο για μόλις 1 λεπτό στις 16 Ιανουαρίου 2022 στο ματς των «τζιαλορόσι» με την Κάλιαρι! Ο… μικρός τότε ήταν 17 ημερών και 55 ημερών! Ο Ιταλός τερματοφύλακας της Παρί Σεν Ζερμέν Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει παίξει τα περισσότερα λεπτά (4.879)  στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ακολουθούμενος από τους Αλντάν Λαφόν (4.035), Εντουάρντο Καμαβιγκά (2.988), Φλόριαν Βιρτζ (2.347), Πάμπλο Γκάβι (2.330) και Γουόρεν Ζαίρ-Εμερί (2.121). Συνολικά, επτά ποδοσφαιριστές έκαναν το ντεμπούτο τους στα big-5 πρωτάθλημα πριν από την ηλικία των 16 ετών, ο νεότερος σε απόλυτους αριθμούς ήταν ο Ίθαν Νουανερί της Άρσεναλ (15,5 ετών)!

Με 119 ανηλίκους που έχουν αγωνιστεί στους συλλόγους τους, η γαλλική Ligue 1 είναι η κορυφαία σε αυτόν τον τομέα, όπως αποκαλύπτει επίσης η έκθεση. Η απότομη αύξηση της χρήσης ανήλικων παικτών που καταγράφεται από το 2022 συνδέεται στενά με την άνοδο που παρατηρείται στο επίπεδο της γαλλικής Ligue 1. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η πρώιμη εμπειρία σε μεγάλα πρωταθλήματα δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Συγκεκριμένα, μια μειοψηφία (47,7%) ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιήθηκαν στα big-5 ως ανήλικοι και που στη συνέχεια έπαιξαν σε άλλες ομάδες μπόρεσαν να το κάνουν για τουλάχιστον έναν σύλλογο σε καλύτερο αθλητικό επίπεδο από το αρχικό τους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά…