CIES: Ο γιος του Τζο Νάγκμπε κορυφαίος χαφ στο χειρισμό μπάλας υπό υψηλή πίεση

Λίστα 100 ποδοσφαιριστών, από 28 πρωταθλήματα, σ' όλο τον κόσμο προέκυψε από την τελευταία, εβδομαδιαία, έρευνα που διεξήγαγε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο της Ευρώπης.

Και αυτή την εβδομάδα τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, ώστε να καταλήξει στην συγκεκριμένη εκατοντάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ως «υψηλή πίεση» για την έρευνα θεωρείται κάποια στιγμή μέσα σε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση όπου «ένας παίκτης έχει την κατοχή της μπάλας και τουλάχιστον ένας αντίπαλος παίκτης κοντά του προσπαθεί είτε να ανακτήσει την μπάλα είτε να περιορίσει τις επιλογές του».

Μ’ αυτά τα δεδομένα, συν ότι υπολογίστηκαν τα αγωνιστικά στοιχεία μόνο της εφετινής, εν εξελίξει, σεζόν ή των καλοκαιρινών πρωταθλημάτων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, προκύπτει πολύ μεγάλος όγκος πληροφοριών τα οποία επεξεργάστηκε το CIES με την αμέριστη συνεργασία του SkillCorner. Κορυφαίος όλων αναδείχθηκε ο παγκοσμίως άγνωστος μέσος της Κολόμπους Κρου, Ντάρλνγκτον Νάγκμπε. Βέβαια για τους μυημένους ποδοσφαιρικά το επίθετο εδώ στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο άγνωστο. Ο Ντάρλινγκτον είναι γιος του Τζο Νάγκμπε, του Λιβεριανού ποδοσφαιριστή ο οποίος στη δεκαετία του ’90 πέρασε από τα μέρη μας φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ, του ΠΑΣ Γιάννινα και του Πανιωνίου και πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τη φανέλα του «Δικεφάλου του Βορρά»! Ο γιος του πλέον μοιάζει ν’ αποτελεί τον… βράχο στο κέντρο του γηπέδου για την Κολόμπους Κρου στο απαιτητικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Αμερικής.

Ο Νάγκμπε με ποσοστό 93,4%, είναι ο μέσος με τα κορυφαία στατιστικά, όσον αφορά τη διατήρηση της μπάλας υπό υψηλή πίεση, σε 28 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο. Σα να λέμε «δεν του την παίρνεις με… τίποτα»! Ακολουθούν τέσσερις παίκτες που αγωνίζονται σε σαφώς ισχυρότερα και πιο προβεβλημένα πρωταθλήματα. Ο λόγος για τους Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι (92,1%), Φρένκι ντε Γιονγκ της Μπαρτσελόνα (91,8%), Τόνι Κρόος της Ρεάλ Μαδρίτης (επίσης 91,8%) και Γκρανίτ Τσάκα της Μπάγερ Λεβερκούζεν (91,6%). Οι τρεις νεότεροι παίκτες στο τοπ- 100 είναι ο  Γουόρεν Ζαίρ Έμερι της  Παρί Σεν Ζερμέν, ο  Πάμπλο Γκάβι της  Μπαρτσελόνα και ο Τάιλερ Μόρτον της Χαλ (δανεικός από τη Λίβερπουλ), ακολουθούμενοι από τον Γκέραρντ Γέπες (Σαμπντόρια) και τον Πάμπλο Μάια (Σάο Πάουλο). Στην εκατοντάδα του CIES αυτής της εβδομάδας ότι πιο… ελληνικό είναι ο Ντάρλινγκτον λόγω του πατέρα του!