«Η Σερβία θα λάβει σύντομα υγρό φυσικό αέριο από την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός εταίρος της Σερβίας στην προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία στα τέλη του περασμένου έτους, η Σερβία συνδέθηκε φυσικά με πηγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και τον τερματικό σταθμό για υγρό φυσικό αέριο στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που θα κάνει την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Σερβίας στην προμήθεια φυσικού αερίου, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Dubravka Đedović Handanović.

Η Σερβία έχει ήδη δεσμεύσει 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, από τη στιγμή που ο τερματικός σταθμός τεθεί σε πλήρη λειτουργία, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η Đedović Handanović στο φόρουμ στο «Παλάτι της Σερβίας».

 

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός [Κυριάκος] Μητσοτάκης, η ενέργεια είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εμπειρία των ελληνικών εταιρειών στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και το ενδιαφέρον για σημαντικά μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

 

Η Σερβία συμφώνησε επίσης να παραδίδει έως και 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το 2026, το οποίο μπορεί να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο μετά από αυτό, υπενθύμισε η Đedović Handanović.

 

Σε ό,τι αφορά τις άλλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, υπενθύμισε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή δύο ακόμη νέων αγωγών φυσικού αερίου, με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, που θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της εξειδικευμένης έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι.

 

«Όλες αυτές οι νέες κατευθύνσεις, εκτός από το να συμβάλλουν στη διαφοροποίηση της προσφοράς, θα ενισχύσουν τη θέση της Σερβίας ως χώρας διέλευσης. «Με την ολοκλήρωση του Balkan Stream, έχουμε γίνει μια σημαντική χώρα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε η Τζέντοβιτς-Χαντάνοβιτς.

Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ίδια, η Σερβία θα επενδύσει περισσότερο από ποτέ σε ενεργειακές υποδομές και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αναπτυξιακά έργα.

Η Σερβία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο σύνδεσης με πηγές πετρελαίου στην Ελλάδα.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Σερβία εργάζεται για τη διαφοροποίηση της προμήθειας πετρελαίου, επειδή αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μόνο από μία κατεύθυνση, μέσω του αγωγού της Αδριατικής.

«Μέχρι την έναρξη της εξειδικευμένης έκθεσης EXPO 2027, θα κατασκευάσουμε έναν αγωγό πετρελαίου μήκους 128 χιλιομέτρων με την Ουγγαρία, ο οποίος θα αυξήσει περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού στο εγχώριο διυλιστήριο και την αγορά. Εξετάζουμε επίσης τη σύνδεση με πηγές πετρελαίου στην Ελλάδα, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας», επεσήμα