Η “απόλυτη” οικονομική έρευνα για το μεταγραφικό ισοζύγιο 169 ομάδων του πλανήτη!

Το CIES… ξεψάχνισε τα λογιστήρια των πιο ενεργών ποδοσφαιρικών συλλόγων της τελευταίας 5ετίας και δημιούργησε μια λίστα που «τα λέει όλα»!

H… ενεργητικότητα των ομάδων έγκειται στα ποσά που έβαλαν και έβγαλαν από τα ταμεία τους, πουλώντας ή αγοράζοντας κάποιον ποδοσφαιριστή. Οσον αφορά το «169», αυτό έχει να κάνει με τις ομάδες, που την τελευταία 5ετία διαχειρίστηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ! Μεταξύ αυτών των συλλόγων θα συναντήσουμε κι έναν ελληνικό. Ο λόγος για τον πιο επιτυχημένο –βάσει τίτλων- Ολυμπιακό που συνολικά καταλαμβάνει την 103 θέση στη σχετική κατάταξη με όγκο συναλλαγών την τελευταία πενταετία 194 εκατομμύρια ευρώ, ισοζύγιο +67 εκατομμύρια ευρώ τις δέκα τελευταίες σεζόν και +38 εκατομμύρια ευρώ τις πέντε, αλλά και +10 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν 2023/24!

Το περισσότερο χρήμα κι η μεγαλύτερη οικονομική «τρύπα» συναντάται, σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, στο ταμείο της αγγλικής Τσέλσι. Οι «μπλε» του Λονδίνου έχει διαχειριστεί περί τα 2,6 δισ. ευρώ τις τελευταίες 5 σεζόν με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό! Η αγγλική ομάδα ακολουθείται από τις… αναμενόμενες Μάντσεστερ Σίτι (1,726 δισ. ευρώ) και Παρί Σεν Ζερμέν, (1,404 δισ. ευρώ), ομάδες που τα τελευταία χρόνια, ιδίως, ακούγονται από οιαδήποτε άλλη κατά τη διάρκεια μιας μεταγραφικής περιόδου.

Συνολικά, 14 ομάδες από επτά χώρες έχουν να παρουσιάσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πέντε σεζόν: πέντε από την Αγγλία, δύο από την Ισπανία, δύο από τη Γερμανία, δύο από την Ιταλία, μία από τη Γαλλία, μία από την Πορτογαλία και μία από την Ολλανδία. Είκοσι τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκτός Ευρώπης, εκπροσωπούνται μεταξύ των 169 ομάδων των οποίων ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με μέγιστο αριθμό 30 συλλόγων για την Αγγλία.

Όσον αφορά το ισοζύγιο, οι αξίες για την τρέχουσα σεζόν κυμαίνονται από -384 εκατ. ευρώ για την Αλ-Χιλάλ έως +167 εκατ. ευρώ για τη Σαουθάμπτον. Τις τελευταίες πέντε σεζόν, τα νούμερα κυμαίνονται από -782 εκατομμύρια ευρώ για την Τσέλσι έως +354 εκατομμύρια ευρώ για την Μπενφίκα. Τέλος, την τελευταία δεκαετία, οι αξίες ανέρχονται από -1,348 δισ. ευρώ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (η δεύτερη ομάδα της λίστας, που μαζί με την Τσέλσι εμφανίζει έλλειμμα μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) σε +732 εκατ. ευρώ για την Μπενφίκα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά.