Η επανάσταση ενός Κεντρώου!

Κι η πρόοδος είναι μια επανάσταση η οποία εξελίσσεται ήρεμα...

Εξ αρχής σας λέω, πως οι οικογενειακές καταβολές μου είναι άκρως δημοκρατικές και κεντρώες. Αν κι οι ρίζες είναι για να βγάζουμε κλαδιά και όχι να επιστρέφουμε σ’ αυτές. Σας το λέω πάντως, για να με συνδέστε με δεξιές κι αριστερές ιδέες και νοοτροπίες.

Ακούω και διαβάζω δεξιά κ αριστερά περί προοδευτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα δε, ακούω περί ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία. Κι απορώ. Απορούσα απάντα. Όσοι δεν ανήκουμε καλώς ή κακώς σε αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό είμαστε οπισθοδρομικοί; Κι απορώ επειδή το αντίθετο του προοδευτικού είναι ο οπισθοδρομικός.

Μέχρι και σήμερα μάλιστα, ο πατέρας σε αναφορά αυτής της απορίας μου, φουντώνει. Συμφωνεί και θυμάται παρουσιαστή της τηλεόρασης, να αναφέρεται σε «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» κατά την εκφώνηση εκλογικών αποτελεσμάτων. Αποκλείοντας δεξιά και ΚΚΕ από αυτές. Να σας πω την αλήθεια, δεν το θυμάσαι κι εγώ. Αγέννητος ήμουν τότε.

Αυτός ο αποκλεισμός όλων των άλλων από τέτοιους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως κι εκείνος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με βρίσκει κάθετα απέναντι. Μαζί με μένα βρίσκει και πολύ κόσμο.

Δεν δέχομαι να με θεωρούν μη προοδευτικό επειδή δεν ανήκω σε αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς. Και δεν δέχομαι, να θεωρούν έτσι μόνον όσους ανήκουν σε αυτούς. Ακόμη κι άμα είναι βιτρίνα τους απλά. Και δεν εννοούν πως έχουν την αποκλειστικότητα της προόδου. Και πάλι όμως, δεν το δέχομαι. Δεν το δεχόμαστε.

Δεν θεωρώ πως ένας κομμουνιστής ή ένας δεξιός ή ένας κεντρώος πιστεύει λιγότερο στην πρόοδο από αυτούς οι οποίοι το φωνάζουν στη μαρκίζα τους.

Καθώς μάλιστα, λίγο πολύ είμαστε όλοι επαναστάτες. Έχουμε το ζωνάρι μας λυμένο για να κάνουμε έστω την δική μας επανάσταση. Κι η πρόοδος είναι μια επανάσταση η οποία εξελίσσεται ήρεμα. Προοδευτικοί είμαστε περισσότεροι από αυτούς τους οποίους θέλουν συγκεκριμένοι πολιτικοί σχεδιασμοί, να εκφράζουν!

Σας το λέει Κεντρώος πολίτης που ενοχλείται, όταν δεν τον θεωρούν προοδευτικό. Και να θυμάσθε πως το Κέντρο, όπως λέει πάντα ο κύριος Μήτσος (ο πατέρας μου παιδί της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου), αποτελεί τη σοβαρότερη δεξαμενή ψηφοφόρων. Σε αυτήν απλώνουν τα δίχτυα τους Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

 

Πάνος Γιακουμής