Δεν ακούνε, τι λένε. Κι εκτίθενται!

Του λόγου μέτρον εστίν ουχ ο λέγων, αλλ’ ο ακούων

Τρώγοντας λόγια ουδείς έπαθε δυσπεψία. Ας το έχουν υπόψη τους λογής πολιτικοί. Ωφελεί σοβαρά την εικόνα τους. Το λέω με όλη μου τη σοβαρότητα. Αυτό καθώς ολοένα αυξάνονται οι σαχλαμάρες τις οποίες εκστομίζουν. Και το χειρότερο είναι πού δεν ακούνε, τι λένε. Με συνέπεια να μην διορθώνονται!

Βγαίνει κυβερνητικός στέλεχος και μιλά για «πολυτελές σύστημα υγείας», το οποίο δε θα είναι απαραίτητο μετά την πανδημία. Έτσι δεν αποτελεί στόχο της Κυβέρνησης. Έχει επισκεφθεί τελευταία Νοσοκομείο; Κι εάν ναι; Είδε κάποια «πολυτέλεια»; Να το πει, Να πάω, να την δω κι εγώ.

Δε μιλώ για πολυτέλεια σε έμψυχο δυναμικό.. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, κατά κανόνα. Καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, άνευ πρόσθετης αμοιβής, ανεβάζουν την παροχή υπηρεσιών τους σε επίπεδο πολυτέλειας. Κατά τα άλλα; Αφήστε τα, να πάνε.

Έχοντας πρόσφατη εμπειρία ως νοσηλευόμενος σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, καταθέτω την απόλυτη απογοήτευση μου. Για τις κτηριακές εγκαταστάσεις, για τη συντήρηση του εξοπλισμού και για την τεχνολογική υποδομή. Και να μη σάς κουράζω, είναι να μη σάς τύχει!

Για ποια «πολυτέλεια» λοιπόν, την οποία εάν στοχεύσουν, δε θα είναι απαραίτητη μετά την πανδημία, τσαμπουνάει το κυβερνητικό στέλεχος;

Θυμάμαι και θα το θυμάμαι, όσο ζω, την πλατωνική αναφορά  καθηγητού μας στη Φιλοσοφική: «Του λόγου μέτρον εστίν ουχ ο λέγων, αλλ’ ο ακούων». Να το έχουν υπόψη τους οι λογής, λογής πολιτικοί. Όταν ανοίγουν το στόμα τους. Και βγάζουν τη γλώσσα τους δίχως να την έχουν βουτήξει στο μυαλό τους πριν μιλήσουν!

Ανέφερα το παράδειγμα κυβερνητικού στελέχους. Αν αρχίσω, να αναφέρω παραδείγματα στελεχών της Αντιπολίτευσης, θα μας βρει η νύκτα. Είναι ημέρα που γράφω αυτό το θέμα.

Βγαίνει στέλεχος της και κραυγάζει για την υποχρέωση, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υγειονομικοί. Κι όταν ερωτάται, γιατί δεν τους ενέταξε το κόμμα, όταν ήταν στην Κυβέρνηση. «Δεν τους εντάξαμε αλλά είπαμε πολλές φορές πως πρέπει, να ενταχθούν».

Και τέτοια στελέχη κοπιάζουν – από στασίδι σε στασίδι τηλεοπτικό – σε για να επανέλθει το κόμμα τους στην Κυβέρνηση. Με όσα εκστομίζουν, τζάμπα κόπο κάνουν!

Πρέπει να γνωρίζουν πάντως, για το καλό τους το λέω, οι λογής λογής πολιτικοί πως όσο δεν μιλούν, εξουσιάζουν τον λόγο τους στο μυαλό τους. Μόλις φύγει από το στόμα τους όμως, τούς εξουσιάζει αυτός!

 

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ