Η Ελλάδα με την ορθή πλευρά! Η ορθή πλευρά;

Η Ελλάδα και η ορθή πλευρά δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις! Που ήταν η ορθή πλευρά όταν την είχαμε ανάγκη;

Βλέπουμε κι ακούμε καθημερινά πως «η Ελλάδα ιστορικά είναι πάντα με την ορθή πλευρά». Κι απορούμε: Η ορθή πλευρά είναι ιστορικά με την Ελλάδα;

Βλέπουμε κι ακούμε καθημερινά περί ωμής παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία.. Και δε χωρά συζήτηση περί τούτου. Ως εκ τούτου βλέπουμε κι ακούμε για κυρώσεις, από την ορθή πλευρά, κατά της Ρωσίας Ακούσαμε κι είδαμε πολλά περί ωμής παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία με την εισβολή της στην Κύπρο. Ουδέποτε είδαμε κι ακούσαμε κυρώσεις, από την ορθή πλευρά, εδώ και κάπου 50 χρόνια κατά της Τουρκίας.

Πόσο ορθή ή ήταν ιστορικά, με την Ελλάδα άραγε η …ορθή πλευρά;

Ουδέποτε! Το λένε οι πολίτες. Το υπογράφουν δε, με τη μελάνη της ψυχής τους στη συνείδηση τους. Το λένε κι οι πολιτικοί. Αυτό όμως, το υπογράφουν με το μελάνι της πολιτικής τους στα χιόνια!

Η πολιτική της Ελλάδας και το αύριο

Πολιτική; Κατά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, «είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα, τι θα γίνει αύριο. Και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε».

Κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη η πολιτική είναι ένα τέρας: «Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου».

Και κατά τον Ρόναλντ Ρίγκαν: «Η πολιτική σα να μοιάζει με πόρνη. Λένε ότι είναι το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Έχω διαπιστώσει ότι έχει καταπληκτική ομοιότητα με το πρώτο».

Δεν έχουμε σκοπό, να ισοπεδώσουμε την πολιτική σήμερα. Δεν ισοπεδώνεται. Οφείλουμε δε, να μάθουμε, να ζούμε με αυτήν. Αυτή κακώς κάκιστα διαφεντεύει τη ζωή μας. Την ορίζει!

Έτσι λοιπόν, ακούμε βερεσέ όλα αυτά περί της ορθής πλευράς την οποία ιστορικά, επιλέγει η Ελλάδα σε κρίσιμα για την ανθρωπότητα γεγονότα. Τα ακούμε βερεσέ επειδή η Ελλάδα ακολουθεί την ψυχή της κι η …ορθή πλευρά το μυαλό της. Κι ουδέποτε ιστορικά, εκτιμήθηκε  από την…ορθή πλευρά η θέση της Ελλάδας.

 

Πάνος Γιακουμής