Πόσο «ηλεκτρική» είναι τελικά η καρέκλα του προπονητή;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα καλείται να δώσει η τελευταία, εβδομαδιαία, μελέτη του CIES.

Το γνωστό –πλέον- ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο της Ευρώπης, που έχει ως έδρα την πόλη Νοσατέλ της Ελβετίας, καταπιάνεται με τη θέση του προπονητή, του ανθρώπου που είθισται να «πληρώνει το μάρμαρο» όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ισχύει τελικά αυτό ή πρόκειται για ποδοσφαιρικό μύθο; Η απάντηση της μελέτης είναι «εξαρτάται» σε ποιο πρωτάθλημα δουλεύεις κι ακόμη περισσότερο πόσο η διοίκηση του συλλόγου για τον οποίο εργάζεσαι θεωρεί πως μπορεί με επιτυχία να κάνει ΚΑΙ τη δική σου δουλειά.

Για παράδειγμα, μην παραξενευτείτε αν διαβάσετε πως ένας προπονητής απολύθηκε στο 5μηνο από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, πριν καν δηλαδή ουσιαστικά μετακομίσει για τα καλά στη χώρα της αραβικής χερσονήσου και μάθει τι είναι τα ριάλια.

Κι όμως συνέβη κι όχι μια φορά! Στο ακριβώς αντίθετο σημείο βρίσκεται η Βόρεια Ιρλανδία που η μέση θητεία ενός προπονητή αγγίζει τις 1536 ημέρες, δηλαδή περίπου 4 χρόνια…

Δεν αντέχει ο προπονητής!

Όπως αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία της έρευνας και έως την 1η Μαρτίου του 2022, η μέση διάρκεια θητείας των προπονητών στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ηπείρους: 506 ημέρες για συλλόγους σε ομοσπονδίες μελών της UEFA και 402 ημέρες για ομάδες σε άλλες ηπείρους.

Ακόμη μικρότερη μέση διάρκεια θητείας καταγράφηκε σε συλλόγους από τη νοτιοαμερικανική συνομοσπονδία: 303 ημέρες.

Ωστόσο, έως την πρώτη ημέρα του μήνα που διανύουμε και σηματοδοτεί την έλευση της άνοιξης μόλις το 20% των προπονητών βρισκόταν στη θέση του για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ στον αντίποδα υπάρχει το πολύ μεγάλο 39% που αφορά τεχνικούς που βρίσκονται σε πάγκο ομάδας λιγότερο από 6 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, στην ελληνική Superleague μόλις το 15,4% των προπονητών έχουν πάνω από 2 χρόνια θητείας στην ίδια ομάδα, τη στιγμή που το 23,1% κάθεται σε πάγκο ομάδας κάτω από 6 μήνες.

Συνολικότερα στην Ευρώπη, οι διοικούντες τους αγγλικούς συλλόγους είναι αυτοί που φαίνεται –βάσει της μελέτης του CIES- να δείχνουν περισσότερο εμπιστοσύνη στους προπονητές τους καθώς το 72,7% τους διατηρεί στη θέση τους και τελικά τους κρίνει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 χρόνων, ενώ μόλις το 9,1% έχει αποφασίσει την αλλαγή προπονητή το τελευταίο 6μηνο.

Διαβάστε κι αυτό όμως και βγάλτε τα συμπεράσματά σας! Συνολικά σε εφτά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα συναντάμε ποσοστό 0% στη λίστα των τεχνικών που κάθονται σε πάγκο ομάδας τις τελευταίες 730 ημέρες, δηλαδή τουλάχιστον 2 χρόνια. Ποια είναι αυτά; Της Σερβίας, της Σκωτίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, του Καζακστάν, της Αρμενίας και στο Μαυροβούνιο.