“Πάτος” η Ελλάδα στη χρησιμοποίηση νέων παικτών

Την 5η χειρότερη θέση, σε σύνολο 60 πρωταθλημάτων απ’ όλο τον πλανήτη, καταλαμβάνει η ελληνική Super League στη χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών!

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κάποιος διαβάζοντας τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας έρευνας που διεξήγαγε το CIES, το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA με το τοπικό πανεπιστήμιο. Αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η κατάταξη των λιγκών σε σχέση με τον χρόνο συμμετοχής που δίνουν σε ποδοσφαιριστές που δεν είχαν γιορτάσει ακόμα τα 21α γενέθλιά τους στους αγώνες που έγιναν στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως 21 Μαρτίου 2022. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη περισσότερο… αποκαρδιωτικά αν επιμερίσουμε την έρευνα στις ευρωπαϊκές λίγκες.

Εκεί, η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία –ξεπερνώντας μόνο την Τουρκία- στη συγκεκριμένη κατηγορία! Μόλις το 3,2% των αγωνιστικών λεπτών ανήκουν σε ποδοσφαιριστές με τα συγκεκριμένα χρόνια με τους… γείτονες να τους εμπιστεύονται ακόμα λιγότερο, 2,8% των αγωνιστικών λεπτών. Σε παγκόσμια κλίμακα, η Super League (σε ανάλυση 346 παιχνιδιών) μοιράζεται την 54η θέση μαζί την πρώτη κατηγορία της Νότιας Αφρικής (σε 354 αγώνες), παρουσιάζοντας ποσοστό λεπτών μόλις 3,2%. Χειρότερες από την κορυφαία ελληνική κατηγορία είναι μόνο εκείνες, της Αίγυπτου (2,3%), Τουρκίας (2,3%) Ιράν (2,2%), Ταϊλάνδης (1,9%) και Σαουδικής Αραβίας (1,6%). Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στις κορυφαίες κατηγορίες της Βενεζουέλας (18,8%) και της Δανίας (16,5%).

Εμβαθύνοντας στα αποτελέσματα της έρευνας στο ελληνικό πρωτάθλημα βλέπουμε ότι η ομάδα που εμπιστεύεται περισσότερο τα νιάτα κι έχει το χαμηλότερο –συγκριτικά με τις υπόλοιπες- μέσο όρο ηλικίας στο διάστημα από 1ης/1ου/2021 έως και 21/03/2022 είναι ο Αστέρας Τρίπολης (27,2 χρόνια), με τον Παναιτωλικό του Γιάννη Αναστασίου να ακολουθεί κατά πόδας (27,4 χρόνια). Οι big-5 της ελληνικής Superleague έχουν σχεδόν τα ίδια στατιστικά με τον ΠΑΟΚ να εμφανίζεται καλύτερος όλων (28,3 χρόνια), τον Ολυμπιακό ν’ ακολουθεί (28,5 χρόνια) κι ακόμα πιο πίσω τους Παναθηναϊκό (28,7 χρόνια), ΑΕΚ (29,3) και Άρη (29,7). Η πιο «γερασμένη» ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος στο συγκεκριμένο διάστημα είναι ο… ουραγός και στη βαθμολογία μας, Απόλλων Σμύρνης, με 30,1 χρόνια μέσο όρο ηλικίας!

Όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας των ενδεκάδων που συμμετείχαν, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην κορυφαία κατηγορία της Κροατίας (25,3 ετών), στη Μεξικανική Liga Expansión (25,4) και στη Δανική Superliga (25,4) .  Η ελληνική Super League, σε αυτή την κατάταξη, μοιράζεται την 50ή θέση επίσης με την Νότια Αφρική, αμφότερες με μέσο όρο ηλικίας 28,3 χρόνια. Στο άλλο άκρο βρίσκονται τρία μη ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: η κορυφαία κατηγορία της Παραγουάης (28,9 ετών), η League 1 της Ταϊλάνδης (28,9) και η Primera División στη Βολιβία (28,9).