Ο Ιρανός που δεν δίστασε να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους!

Ο αμυντικός της ΑΕΚ, Εχσάν Χατζισαφί, έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου, εν όψει της πρεμιέρας του Ιράν με την Αγγλία και κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα όλης της υφηλίου πάνω του...

Η σέντρα στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ δόθηκε, αλλά η συζήτηση που αφορά την καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής σε χώρες της Εγγύς Ανατολής αντί να μειώνεται, μεγαλώνει. Κι αν αναλογιστείτε πως ακόμη διάγουμε τα πρώτα 24ωρα της, κατά τ’ άλλα κορυφαίας, ποδοσφαιρικής διοργάνωσης φανταστείτε τι ακολουθεί. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία ενός Μουντιάλ το ποδόσφαιρο δεν είναι στον «αφρό», αλλά έπεται, κι αυτό, δίχως άλλο, αποτελεί «λεκέ» για την FIFA. Όσο κι αν ο επικοινωνιακός ορυμαγδός δίνει τιτάνιο αγώνα για να στρέψει αλλού την εικόνα.

Ο παίκτης της ΑΕΚ, Εχσάν Χατζισαφί, εις εκ των αρχηγών των Ιρανών, εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές στη σημερινή (20/11) συνέντευξη Τύπου εν όψει της πρεμιέρας με αντίπαλο την Αγγλία. Το παιχνίδι, ή ο αγώνας αν θέλετε δεν ήταν η βασική αναφορά του, όσο όσα συμβαίνουν καθημερινά στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν. Ο 32χρονος άσος περιέγραψε μια καθημερινότητα πολύ δύσκολη με κόσμο να σκοτώνεται ή να φυλακίζεται επειδή έχει διαφορετική, από την κυβερνητική, άποψη. «Πρέπει να αποδεχθούμε πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή και πως ο λαός μας δεν είναι χαρούμενος. Βρισκόμαστε εδώ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουμε η φωνή του ή δεν πρέπει να τον σεβαστούμε. Όσα έχουμε είναι από αυτούς. Πρέπει να παλέψουμε. Πρέπει να αγωνιστούμε καλά και να χαρίσουμε στον γενναίο Ιρανικό λαό ένα καλό αποτέλεσμα. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει, να γίνουν αυτά για τα οποία ελπίζουν οι άνθρωποι», σημείωσε αρχικά.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 400 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ακόμη 16.800 συνελήφθησαν μετά από βίαιες και αιματηρές συγκεντρώσεις. Η κυβέρνηση του Ιράν κατηγορεί τις “ξένες δυνάμεις” που υπονομεύουν το… καλό της χώρας, αλλά κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δαχτυλό του. «Πριν από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε όσες οικογένειες έχουν ανθρώπινες απώλειες στο Ιράν», τόνισε ο Χατζισαφί προσθέτοντας: «Θέλω να ξέρουν ότι είμαστε όλοι μαζί τους».