Μην κάνετε έτσι ρε παιδιά. Παρά-«Μένουμε Ευρώπη»…

Πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατάραξε (άθελά του) τον ψυχισμό των «Μένουμε Ευρώπη»…

Όχι ρε γαμώτο! Όλα μπορούσαμε να τα φανταστούμε αλλά αυτό παραπάει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος να διαταράσσει τον ευαίσθητο ψυχισμό των «Μενουμε Ευρώπη» δεν το περιμέναμε. Ολα αυτά τα τόσο σπαρακτικά συνέβησαν διότι ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά παίρνειμέρος σε εκδήλωση που διοργανώνει η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του ΠαντείουΠανεπιστημίου με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο Υποκλοπές Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου. Αυτό το ερωτηματικό στον τίτλου του θέματος της εκδήλωσης ήταν που τάραξε τον μακάριο ύπνο των «Μένουμε Ευρώπη» και βγήκαν στο κλαρί (αν είναι δυνατόν) θέτοντας ερωτηματικά με τη σειρά τους για το αν είναι μαζί τους ή τους εγκατέλειψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Υστέρα είναι και ο υπότιτλος που τους έβαλε σε υποψίες. Σου λένε (και με το δίκιο τους) ότι η εκδήλωση είναι α σαν δέχεται ότι η ΕυρωπαϊκήΕνωση έρχεται σε αντιδιαστολή με τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Για όλους αυτούς του ανησυχούντες φαίνεται ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα το «ΟΧΙ» της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του 2015 να μετατρέπεται σε «ΝΑΙ». Φαίνεται ότι στο πλαίσιο της ΕυρωπαϊκήςΕνωσης τέτοιες αντιδημοκρατικές εκτροπές Στηνεκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» και θέμα τις υποκλοπές, το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης. Ο τίτλος, με το ερώτημα που θέτει, υπενθυμίζει το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το διχαστικό κλίμα της εποχής εκείνης. Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, η οποία μάλιστα ζητά από τους κκ. Βενιζέλο και Αλιβιζάτο να πάρουν αποστάσεις «τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Αυτή είναι η πρόσκληση για την εκδήλωση:

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα της …ανησυχίας των «Μένουμε Ευρώπη» σας παραθέτουμε τις τοποθετήσεις τους μαζί με αυτές του Ευάγγελου Βενιζέλου που επιχείρησε μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξηγήσει ότι δεν ερωτήθηκε για τον τίτλο, αλλά ούτε… ενοχλήθηκε για αυτόν και συνεχίζει «προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα. Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
Μένουμε Ευρώπη
Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων. Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου
Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα. Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική. Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου. Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική. Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.Κάτω από αυτή την ανάρτηση, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, επισήμανε:
«Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή «υποστήριξης» ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι : Μένουμε Ευρώπη! με παύλα και τέλεια».

Στην κ. Διαμαντοπούλου απάντησε το βράδυ εκ νέου ο κ. Βενίζελος με νέα του ανάρτηση στην οποία αναφέρει: 

« Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, απο τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.
Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.
Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».

Η καθηγήτρια  Βάσω Κιντή  έγραψε στο διαδίκτυο για την εκδήλωση:
«Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη”; υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μάς βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαίκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”. Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω Ο Ν.. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του “Μένουμε Ευρώπη” να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Τους ισχυρισμούς του κ. Βενιζέλου σχολίασε στο Facebook και ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης με ανάρτηση του: «του επιστημονικού διαλόγου; Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στον επιστημονικό διάλογο; Φοβάμαι ότι η διπλή σας ιδιότητα ως πολιτικός και ως επιστήμονας σας έχει οδηγήσει να συγχέετε τα δύο πεδία».

Αντί επιλόγου σε όλους και όλες που ετοιμάζονται να σκίσουν τα ιμάτια τους γιατί υποψιάζονται (άδικα) ότι μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να άλλαξε στρατόπεδο τους αφιερώνουμε την παρακάτω είδηση. Στην Κροατία που μόλις μπήκε (με δόξα και τιμή) στη ζώνη του ευρώ, παρατηρήθηκε καθολική άνοδος των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα κατά 40%. Ευρωπαϊκή Ενωση και ξερό ψωμί…

Βασίλης Πίσσας