Του τηλεφώνησε η Όπρα, αλλά την είχε προλάβει ο Μήτσος

Το παράπονο του Τατσόπουλου για την απόλυσή του από τον Μαρινάκη

Διάβασα το παράπονο του Πέτρου Τατσόπουλου, ότι τον απέλυσαν από την εφημερίδα Τα Νέα, της οποίας ήταν εξωτερικός συνεργάτης επειδή τον πήρε δέκα λεπτά νωρίτερα τηλέφωνο ο Δημήτρης Δανίκας από το Πρώτο Θέμα για συνέντευξη (με αφορμή τη διένεξή του με τον αγλαό Φίλιππο Καμπούρη και την επ’ αυτοφώρω σύλληψή του), προλαβαίνοντας ο Δ.Δ. την Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία του ζήτησε να μιλήσει για λογαριασμό του κυρικάτικου Βήματος.

Για τον Τατσόπουλο, δηλαδή, ήταν ζήτημα ταχύτητας και θα είναι μέχρι να τελευτήσει -χτύπα ξύλο- τον βίο του. Δηλαδή, εάν αύριο του τηλεφωνήσει ο Μήτσος, ο εκδότης-διευθυντής της Φωνής της Κάτω Ραχούλας και μετά από από μισή ώρα του ζητήσει συνέντευξη η Οπρα, ο Πετράν θα της ρίξει «χυλόπιτα», διότι ο Μήτσος είναι πιο σβέλτος κι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή του συγγραφέα – εφημεριδογράφου να τηρεί τη σειρά προτεραιότητας.

Βέβαια, στην ιστορία με τον Δανίκα και την Παναγοπούλου, ισχύει αυτό που στην… Κάτω Ραχούλα είναι γνωστό ως «αλλού τρώς, αλλού πίνεις, αλλού πας και… τη δίνεις (τη συνέντετυξη)». Δεν του ζήτησε, ας πούμε πρώτος συνέντευξη ο Δανίκας του Πρώτου Θέματος και μετά ο Αλέξης Παπαχελάς της Καθημερινής. Αλλά ο Δανίκας και μία «ομόσταυλη» συναδέλφισσά του (τού Τσαατσόπουλου).

Για να το πούμε με πιο απλά λόγια: Δούλευε ο Πετράν στον ΔΟΜ (Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη) και είχε την απαίτηση ο Βαγγέλης με την τρυφερή καρδιά και το παιδικό χαμόγελο να τον πληρώνει κάθε μήνα για να δίνει τις συνεντεύξεις στο Πρώτο Θέμα, μπας και τσιμπήσει κανένα φυλλαράκι κι αυτό το «μαγαζί». Ούτε σε σαπουνόπερα του Εκουαδόρ!

Για να μην αδικούμε τον Μαρινάκη, πάντως, ποιος εκδότης θα το ανεχόταν αυτό;  Κι ντάξει, ο Τατσόπουλος ίσως να μην έχει γνωρίσει πολλούς εκδότες εφημερίδων και να ζει σ’ ένα δικό του συννεφάκι όσον αφορά στο «ποιόν» τους, αλλά σίγουρα έχει γνωρίσει κάμποσους εκδότες βιβλίων. Και εκδότριες. Που όσο και να έπεφταν ανάσκελα στη θέα του Πετράν (ας μη μας διαφεύγει ότι… κοιμήθηκε με τη μισή Αθήνα, κατά δήλωσή του), δύσκολα θα του επέτρεπαν να βοηθήσει ανοιχτά τον ανταγωνιστή, ή ακόμα χειρότερα την ανταγωνίστρια, αν τυχόν ο αντίπαλος οίκος ανήκε σε γυναίκα.

Σαν να λέω εγώ, ότι είμαι υπέρλαμπρος λογοτέχνης, ο Στίλπων Φραγκούλης, με το όνομα και μου εκδίδει τα βιβλία ο Ψυχογιός, αλλά επειδή έχει κεσάτια η Πατάκη και είμαι ψυχοπονιάρης, στέλνω και κανένα χειρόγραφο και κατά εκεί, για να βοηθήσω κάτι κουτσά άλογα που παριστάνουν τους συγγραφείς.