Πότε θα κάψουμε τον «κυβερνητικό καρνάβαλο»;

Είναι γνωστό ότι όταν "φταίνε όλοι" στην πραγματικότητα δεν φταίει κανείς, αφού η ευθύνη διαχέεται στους πάντες.

“Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός»…

Οσα διαβάσατε παραπάνω δεν τα είπε κάποιος αμετανόητος μαρξιστής. Τα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και δημοσιεύτηκαν ενώ είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη. Τα διαβάσαμε όταν ο κόσμος στις διαδηλώσεις έβραζε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ενώ η κυβέρνηση έφερνε στην Βουλή νομοσχέδιο που ανοίγει την πόρτα για να ιδιωτικοποιηθεί το νερό!

Τα έλεγε την ώρα που όλος ο κόσμος μάθαινε ότι η ιταλική εταιρεία είχε αγοράσει την ΤΡΕΝΟΣΕ έναντι 45 εκατομμύριων (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ενώ το ελληνικό δημόσιο λίγο αργότερα υπέγραφε σύμβαση μαζί της να την επιδοτεί για δεκαπέντε χρόνια με πενήντα εκατομμύρια το χρόνο. Με άλλα λόγια πάνω στην ώρα είπε ότι είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Κατά τα λοιπά ο χρόνος γυρίζει πίσω στον καιρό που ο Πάγκαλος είχε πει αλήστου μνήμης “μαζί τα φάγαμε” για τη χρεωκοπία.

Κάπως έτσι και ο νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους… περίλυπους υπουργούς του είπε το ακόμα πιο φοβερό “φταίμε όλοι” για τα Τέμπη. Είναι γνωστό ότι όταν “φταίνε όλοι” στην πραγματικότητα δεν φταίει κανείς, αφού η ευθύνη διαχέεται στους πάντες. Ακόμα χειρότερα η φράση αυτή επαναδιατυπώνεται από την φασίζουσα ακροδεξιά με το σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι» που παραπέμπει ευθέως στο ισοπεδωτικό «αλήτες-ρουφιάνοι-πολιτικοί».

Πρόκειται για κλασικό κόλπο της πολιτικής δημαγωγίας. Το πράγμα γίνεται πιο επικίνδυνο όταν την φράση “όλοι φταίμε”  την λέει αυτός που έχει την ευθύνη για το τι συμβαίνει σε μια χώρα: ο πρωθυπουργός. Όταν όμως το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να διαχύσεις την ευθύνη για να διασώσει το (πολιτικό) τομάρι σου το πας και παρακάτω. Στοχοποιείς ως υπεύθυνους τους “εργατοπατέρες”. Κάνεις μάλιστα πως δεν ξέρεις ότι ήταν τα συνδικάτα αυτά που είχαν προειδοποιήσει για την επερχόμενη τραγωδία, την ώρα που οι υπουργοί, υφυπουργοί σου και οι διορισμένοι από εσένα στις διοικήσεις του ΟΣΕ (οι «άριστοι») δεν έκαναν τίποτα για την αποτρέψουν.

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ανακοινώθηκε η κατάθεση δέκα νομοσχεδίων το προσεχές διάστημα. Αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν σκόπευε να προκηρύξει εκλογές για 9 Απριλίου. Πολύ δε περισσότερο τώρα που θα περιμένει να μπει το καλοκαίρι μπας και οι νέοι που τον συγυρίζουν τώρα στους δρόμους και τις πλατείας προτιμήσουν να πάνε για μπάνιο αντί για τις κάλπες. Μέχρι τότε θα συνεχίζει στη λογική της διάχυσης της ευθύνης. Από κοντά θα βάζει ένα χεράκι σε αυτό ο ανεκδιήγητος πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος που δήλωσε ότι η τραγωδία ήταν θέλημα Θεού ώστε να τιμωρηθούν οι νέοι για την συμμετοχή τους στο καρναβάλι…

 

Βασίλης Πίσσας